După o analiză detaliată a evenimentelor care au avut loc în data de 8 ianuarie 2021, ENTSO-E a ajuns la concluzia că evenimentul iniţial a avut loc la ora 14:04:25.9 când două bare colectoare de la staţia electrică de la Ernestinovo au fost decuplate, ceea ce pe cale de consecinţă a separat zona de nord-vest a Europei continentale de zona de sud-est. În timp ce linia pentru zona de nord-vest a rămas conectată la o bară colectoare, ce conectează Ernestinovo de Zerjavinec (Croaţia) şi Pecs (Ungaria), linia de sud-est a rămas conectată la o altă bară de colectare, ce conectează Ernestinovo de Ugljevik (Bosnia-Herţegovina) şi Sremska Mitrovica (Serbia).

ENTSO-E precizează că separarea de la staţia electrică de la Ernestinovo (Croaţia) a provocat o schimbare a fluxurilor de electricitate în liniile din vecinătate care au fost suprasolicitate. La ora 14:04:48.9 linia Subotica - Novi Sad (Serbia) a căzut din cauza protecţiei la suprasarcină şi a fost urmată de căderea altor linii, ceea ce ulterior a condus la separarea sistemului în două părţi la ora 14:05:08.6.

În România, "vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15:05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a ţării. Reţeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16:45", se arată în comunicatul companiei Transelectrica.

Membră a asociaţiei ENTSO-E, România este parte integrantă a infrastructurii reţelei energetice europene, iar în acest sens, este urmărită o direcţie coordonată în infrastructura energetică europeană. În cazul producerii unor incidente care înglobează disfuncţionalităţi în reţeaua europeană de transport, expunerea la riscuri a statelor interconectate trebuie gestionată cu promptitudine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și