Cele două profesoare sunt acum cercetate de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, iar inspectorul general Vasile Bulgărean a anunțat sancțiuni dure pentru neglijență. Și Poliția Orașului Jibou s-a informat despre caz.

„Cazul este foarte grav și vom acționa în consecință”, ne-a declarat Vasile Bulgărean, inspectorul general al ISJ Sălaj.

Părinții unei fetițe de doar 14 ani sunt încă în stare de șoc, după ce au aflat că fetița lor a rămas singură pe aeroport în Lisabona, iar cele care trebuiau să o aibă în grijă au plecat cu avionul spre România. Totul s-a petrecut pe 14 mai, atunci când proiectul Erasmus al Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Jibou a ajuns la final, iar cei cinci participanți – trei eleve și două profesoare – trebuiau să se întoarcă acasă.

Pentru că în Portugalia unele restricții privind coronavirus nu au fost ridicate, acestea trebuiau să prezinte la îmbarcarea în avion un test COVID-19 negativ. Din nefericire, testul uneia dintre fetițe nu a mai ajuns la aeroport, și nici nu putea ajunge în timp util, astfel încât să mai prindă avionul spre România la care avea deja biletele cumpărate.

Cele două profesoare – una de desen și cealaltă de fizică – , împuternicite cu hârtie notarială de către părinți, au decis să plece din Portugalia fără fetița de doar 14 ani care nu avea testul negativ. Profesoarele s-au urcat în avion fără să se gândească la fetița rămasă în aeroport. Acestea i-au lăsat doar 40 de euro pentru a-și putea plăti testul de coronavirus și pentru a-și cumpăra de mâncare, și i-au spus să fie puternică pentru că au încredere că se va descurca și singură, după cum ne mărturisesc oficiali de la unitățile de învățământ implicate.

Nici părinții fetiței nu au fost înștiințați de decizia cadrelor didactice. Aceștia au aflat că fetița lor a rămas în aeroportul din Lisabona în momentul în care fetița a sunat acasă pentru a întreba cum se completează datele pe un formular pentru îmbarcare. În cele din urmă, într-un final, la fetiță a ajuns un cadru didactic din Portugalia care a ajutat-o pe această să se urce în următorul avion spre România.

Cazul a ajuns în atenția Inspectoratului Școlar al Județului Sălaj, care a demarat o anchetă internă și anunță sancțiuni grave asupra celor două profesoare. De cealaltă parte, în unitățile de învățământ unde predau cele două profesoare – Școala Gimnazială „Lucian Blaga” și Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Jibou este o stare de tensiune, fiind presiuni enorme atât pe părinții fetiței, cât și pe celelalte cadre didactice să păstreze secretul privind situația reală din cadrul proiectului, după cum ne mărturisește o persoană din conducerea celor două unități școlare.

Citește tot articolul pe salajulliber.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și