Ionuţ Spătaru are o fermă de bovine cu peste 300 de animale în grajdurile fostului CAP din satul Hopârta, în nordul judeţului Alba. Dar oamenii cereau bani, aşa că fermierul a găsit o altă soluţie: să lucreze cu copii, obicei pe lângă lege, dar încă practicat, mai ales în zonele rurale. Le-a promis păriniților câte 700 lei pe lună, mâncare şi cazare, zicând că banii le vor fi trimişi acasă. Iar părinţii au acceptat. În total, în 2016 şi 2017, Ionuţ Spătaru a reuşit să „recruteze” cinci copii: un băieţel de 11 ani, doi de 12 ani, un altul de 13 şi pe unul, cel mai mare, de 14 ani.

Copiii au plecat sperând să le fie mai bine, dar au dat de mai rău. „Cazarea” lor era o cămăruţă ruptă din grajd, cu pământ pe jos. Cel mai rău a fost când unii dintre băieţi au încercat să fugă şi i-a prins.

„A venit după mine cu jeep-ul, a vrut să dea peste mine. Am aruncat cizmele ca să pot fugi mai bine, dar m-a ajuns. M-a lovit cu maşina peste şoldul drept şi am căzut. A sărit din maşină, era cu doi băieţi care m-au ţinut, iar el m-a lovit cu pumnii. Am fost numai sânge…”, a descris episodul copilul de 13 ani.

Calvarul băieţilor s-a încheiat abia în aprilie 2019, salvarea venind prin intermediul unui poliţist din zonă care, în timpul patrulărilor, i-a zărit muncind. Chemat să explice cine sunt, Spătaru i-a răspuns că e vorba de copii săraci, trimişi de o fundaţie în vacanţă. Cum era primăvară, iar vacanţa încă departe, poliţistul a intrat la bănuieli şi s-a întors după câteva săptămâni. Băieţii erau tot acolo, aşa că şi-a sesizat şefii, iar în caz a fost deschis un dosar penal şi ancheta au preluat-o procurorii DIICOT Alba.

În final, pe 31 martie a.c., după un proces derulat fără public, Ionuţ Spătaru a fost condamnat de Tribunalul Alba la 5 ani şi 6 luni de închisoare, mult sub maximumul prevăzut de lege, care este de 10 ani.

Articol integral pe ebihoreanul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și