Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, la ieșirea din sala de ședință, că a fost nevoie de amânare pentru a aprofunda soluția și a o corela cu cea care a fost dată în cazul legii dării în plată.

"Vrem ca în privința unor puncte, cum ar fi — unul foarte delicat — cel cu retroactivitatea, să nu dăm soluții care să nu fie foarte corelate. Pentru a vedea întâi care o să fie motivația definitivă în acea excepție (Legea dării în plată — n.r.), am amânat pe 18 ianuarie. (...) Așteptăm motivarea, pentru că unele chestiuni s-au pus în ambele legi, într-un fel am decis la retroactivitate și am spus că problema aceasta trebuie corelată cu principiul impreviziunii și într-un fel retroactivitatea se topea acolo. Dincoace, retroactivitatea pare a ține exclusiv de această lege, dar vrem să vedem cum corelăm cele două motivări", a explicat președintele CCR.

Guvernul a contestat în urmă cu aproximativ o lună la Curte proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării.

Premierul Dacian Cioloș preciza la acea dată că Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

"Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, așa cum a fost ea votată în Parlament — pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus — care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă și dacă nu clarificăm constituționalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte și peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau... Oricine altcineva poate să o atace și va crea mai multe probleme celor care așteaptă să li se rezolve problemele", declara Dacian Cioloș.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților pe 18 octombrie.

Potrivit actului normativ, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni pot să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elvețieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adițional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet