Un nou studiu arată că forma 25-dihidroxivitamina D, care este un precursor al vitaminei D și care circulă liberă în sânge, poate prezice cu mai multă precizie riscul pentru anumite afecțiuni, decât vitamina D totală, care este măsurată adesea.

Deoarece deficiența vitaminei D este asociată cu mai multe afecțiuni grave de sănătate pe măsură ce îmbătrânim, acest studiu sugerează că investigația din timp a nivelurilor de vitamina D și legătura lor cu sănătatea precară poate fi o zonă promițătoare pentru cercetări ulterioare. Studiul a fost prezentat la Congresul European de Endocrinologie - ECE 2020.

Cancerul, osteoporoza sau bolile cardiovasculare

Deficiența de vitamina D este comună în Europa, în special la persoanele în vârstă. Ea a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta multe boli legate de îmbătrânire, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și osteoporoza. Cu toate acestea, există mai multe forme sau metaboliți ai vitaminei D în organism, dar cantitatea totală a acestor metaboliți este cea mai des utilizată pentru a evalua nivelul de vitamina D.

Dr. Leen Antonio de la Spitalele Universitare Leuven din Belgia și o echipă de colegi au investigat dacă metaboliții liberi ai vitaminei D au fost predictori mai buni ai sănătății, folosind datele din Studiul European privind Îmbătrânirea Bărbaților, care a colectat informații de la 1.970 de bărbați care locuiau în comunitate, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, între 2003 și 2005. Nivelurile de metaboliți totali și liberi ai vitaminei D au fost comparate cu starea lor de sănătate actuală, ajustându-se în funcție de factorii care pot altera rezultatele, inclusiv vârsta, indicele de masă corporală, fumatul și starea de sănătate. Nivelul total al metaboliților liberi și legați ai vitaminei D a fost asociat cu un risc mai mare de deces, însă doar prohormonul 25-hidroxivitamina D liberă a fost predictivă pentru probleme de sănătate.

Deficiența de vitamina D, impact negativ asupra sănătății

Dr. Antonio a explicat că „aceste date confirmă în continuare că deficiența de vitamina D este asociată cu un impact negativ asupra stării generale de sănătate și poate prevedea un risc mai mare de deces”.

Acesta este un studiu observațional, iar relațiile cauzale și mecanismele de bază rămân nedeterminate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și