Primele care se îmbunătăţesc sunt simţurile: gustul şi mirosul. Asta la doar 48 de ore de la renunţarea la fumat. „Cele mai mari beneficii sunt cele ale aparatului cardiovascular: inima şi vasele de sânge sunt cele mai câştigate. Circulaţia are loc mai uşor. Dispare fenomenul de vasoconstrucţie a venelor, se normalizează cantitatea de dioxid de carbon din sânge, dispare senzaţia de picioare grele, toate organele primesc mai mult oxigen, tensiunea arterială scade în primele câteva zeci de minute de la renunţarea la fumat. Plămânii au şi ei de câştigat, însă nu din perspectiva micşorării riscului de cancer pulmonar. Însă primele efecte sunt cele ale ameliorării respiraţiei: creşterea capacităţii de efort, senzaţia că nu mai gâfâi. Acest lucru se întâmplă în 2-4 săptămâni”, a spus medicul Magdalena Ciobanu.

La fel de importante sunt şi schimbările de ordin psihic. „Psihicul omului primele zile, după ce trece sevrajul, nevoia acută, omul începe să se simtă mai liber, constată că are timp liber, oamenii îşi dau seama că nu sunt aşa nervoşi, arţăgoşi, nu le sare ţandăra cum credeau ei. Sunt mai calmi. Şi lucrul ăsta îi miră pe foarte mulţi deoarece aveau impresia că sunt colerici, constată că nu este aşa”, a mai spus pneumologul.

Şi memoria se îmbunătăţeşte. „Într-un ritm variabil oamenii încep să îşi recapete din memorie. Din cauza scăderii oxigenului în sânge sinapsele dintre neuroni care stau la baza învăţării nu mai au aceeaşi eficienţă şi de aceea fumătorii au memoria afectată. Cu ajutorul unor exericiţii de memorie, dar şi al unei activităţi intelectuale, îmbunătăţirea memoriei se resimte destul de bine. Oamenii simt că au mai mult spor”, a explicat Magdalena Ciobanu.

De asemenea, în primele zile de nefumat pielea începe să îşi schimbe aspectul: tegumentul este oxigenat, capătă mai mult sânge. Pielea galbenă a fumătorului devine roz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și