Unul dintre dezastrele nemeșiste este situația critică în care se află societatea sigheteană de transport urban, MaraNord: firma se află la câteva zile distanță de declararea falimentului.

În urmă cu o lună și jumătate, directorul societății MaraNord, ing. Grigore Șteț, s-a prezentat pe nepusă masă în fața Consiliului local Sighet, solicitând nici mai mult, nici mai puțin suma de 1,5 milioane de lei (15 miliarde în lei vechi) pentru a achita diverse datorii istorice ale societății, din care aproape jumătate reprezintă penalități. Debitele societății sunt diverse: facturi neachitate la mai mulți furnizori, restanțe la taxe și impozite etc.

La acea dată s-a iscat un adevărat scandal în ședința de Consiliu local, directorului societății MaraNord atrăgându-i-se atenția de către subsemnatul că sub nicio formă Consiliul local Sighet nu poate aproba plata unei asemenea sume de bani așa pur și simplu, suma de 1,5 milioane de lei noi reprezentând aproximativ 15% din bugetul Sighetului pe un an de zile. Directorul Grigore Șteț nu a pus la dispoziția Consiliului local măcar cu câteva zile înainte documentele din care să rezulte structura debitelor respective.

În ședința de CL din data de 31 octombrie a.c., directorul societății MaraNord, Grigore Șteț, s-a prezentat din nou în sală și la punctul „Diverse” a solicitat încă o dată Consiliului local să aprobe sumele necesare pentru plata debitelor societății, anunțând ultimativ că dacă acest lucru nu se va face, se va declara falimentul societății în data de 14 noiembrie a.c. Discutarea situației dezastruoase în care se află societatea MaraNord a fost amânată pentru o ședință extraordinară de CL ce va avea loc, cel mai probabil, în data de 4 noiembrie a.c., dată până la care consilierii vor discuta în comisii de lucru variantele existente pentru firma de transport falimentară. Sperăm ca în zilele următoare directorul societății de transport MaraNord să pună la dispoziția Consiliului local toate documentele care să ateste ce anume a dus societatea înspre faliment.

Din punctul meu de vedere ar trebui declarat falimentul pentru firma de transport MaraNord. Spun acestea pentru că autobuzele aflate în stare de funcționare la acest moment în Sighet nu se află în proprietatea MaraNord. Jumătate dintre acestea sunt în proprietatea municipiului Sighet (prin firma Urbana), iar cealaltă jumătate în proprietatea societății Acaterm (sic! - Acatermu` n-a murit, numa` un pic s-o hodinit). Așa că, cea mai bună soluție pe care subsemnatul o pot identifica la ora actuală, este ca transportul local în Sighet să fie derulat prin firma Urbana, iar MaraNord să intre în faliment. Spun acestea pentru că nu știu dacă activele firmei sunt atât de mari pe cât sunt datoriile acesteia.

Acum se pune totuși întrebarea: De unde survin problemele pentru firma de transport?

Datoriile firmei nu sunt de dată recentă, acestea fiind foarte vechi, de mai mulți ani de zile fiind rostogolite ca un bulgăre de zăpadă, acestea devenind tot mai mari și mai mari, până când s-a ajuns la colosala sumă de 1,5 milioane de lei noi, datorie aproape imposibil de suportat de către municipiul Sighet.

În urmă cu câțiva ani, fostul Primar Ovidiu Nemeș a trecut prin Consiliul local o hotărâre prin care se acordau gratuități la transport pentru pensionarii și elevii sigheteni. Astfel, printr-o decizie populist-electorală a PNL-ului de atunci, încasările societății au început să scadă dramatic. Dacă mai punem la socoteală și căpușarea firmei prin diverse metode de tip mafiot (lucrări și achiziții la prețuri mult umflate față de prețul pieței, alimentarea din motorina societății a mai multor autoturisme private, plata unor salarii nejustificate pentru a mulțumi lipitorii de afișe din campaniile electorale etc.), rezultatul nu mai poate fi decât unul singur: falimentul.

Din păcate, Consiliul local Sighet este astăzi pus în situația de a plăti oalele sparte și diverse datorii din trecut, în loc să aloce aceste sume de bani în asfaltări, renovarea Spitalului municipal sau pentru alte proiecte utile pentru sigheteni.

Singura veste bună, dacă poate exista așa ceva, este că în curând se va fi încheiat auditul aflat în derulare la acest moment de către Curtea de Conturi a României, iar matrapazlâcurile petrecute mai prin toate instituțiile aflate în subordinea Primăriei vor ieși la iveală.

Sper ca de data aceasta consilierii locali sigheteni să nu țină cont de prietenii și clientelisme politice și să nu îi ierte pe cei vinovați, iar municipiul Sighet să se constituie parte civilă împotriva celor care au păgubit orașul și să recupereze sumele respective prin executare silită de la aceștia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet