Tot ce aveți nevoie pentru a vă înființa un ecosistem înfloritor sub un recipient de sticlă este chiar aici. Uneltele de care aveți nevoie, materialul de folosit și răspunsurile la cele mai presante întrebări.

Înainte de a vă apuca de treabă, este util să înțelegeți mecanismele interne - sau știința din spatele misterului acestor terarii.

Cum au apărut terariile

Primul terariu construit vreodată a fost în secolul al XIX-lea și a fost alcătuit cu doar două caracteristici precise de design, ca parte a unui experiment provocat de o descoperire accidentală legată de pupa unei molii.

Cine ar fi crezut asta? Este adevărat. De fapt, a fost un entomolog (Dr. Nathaniel Ward) care a aruncat pupa unei molii într-un borcan de sticlă sigilat și a constatat că, după un timp, la baza solului au început să crească o ferigă și niște iarbă.

Iată că a apărut curiozitatea. De ce? De ce se găsea viață vegetală într-un spațiu închis, fără ca nimic să hrănească și să hrănească plantele?

Aceasta a deschis calea spre primul terariu construit la comandă, pentru a afla cât timp pot supraviețui plantele în acest climat închis.

Primul proiect a fost construit de un tâmplar cu doar câteva specificații importante. Să folosească cele mai tari lemne, astfel încât carcasa să reziste la orice degradare cauzată de condensul produs de umiditatea din interiorul recipientului; îmbinările să fie solide pentru a asigura o etanșare etanșă între sticlă și rama de lemn.

Pentru a realiza toate studiile științifice, două containere construite la comandă au fost umplute cu o varietate de ierburi și ferigi originare din Marea Britanie, apoi încărcate pe un cargobot pentru a pleca în largul mării spre Sydney, Australia - o călătorie pe mare de 6 luni.

Șase luni mai târziu, cele două containere au fost descărcate în portul Sydney, fiecare plantă prosperând, fără a fi nevoie de hrană suplimentară. Pentru rezultate incontestabile și concludente ale unui studiu, a fost însă nevoie de o călătorie de întoarcere.

Înainte de această călătorie, nu era posibilă expedierea peste graniță a speciilor de plante indigene. Acesta este motivul pentru care primele terarii au făcut istorie și pentru care Dr. Ward a intrat în istorie ca biolog de plante și nu ca entomolog.

Pentru transportul de întoarcere, lădițele au fost curățate și ierburile și ferigile native din Australia au fost încărcate în lădițele Wardian. Călătoria maritimă de întoarcere a durat 8 luni și a fost zdrobită din cauza vremii furtunoase. Nava a fost supusă unor abuzuri îngrozitoare, însă plantele nu au suferit niciun prejudiciu atunci când au ajuns la Londra, în februarie 1835.

Transportul de probă a fost un succes, iar Ward a publicat detaliile exacte ale modului în care acest lucru a fost posibil într-o carte intitulată „On the Growth of Plants in Closely Glazed Spaces" în 1842.

Acestea fiind spuse, haideți să ne aruncăm în specificul acestor terarii.

Terariile sunt recipiente închise în sticlă. Gândiți-vă la grădinăritul cu sticle, dar pe un spectru mai larg, pentru că atâta timp cât recipientul are laturile de sticlă, va face minuni pentru a vă construi propria mini-grădină.

Gândiți-vă la ele ca la o seră în miniatură pe care o puteți parca pe un raft, pe o bibliotecă, pe pervazul ferestrei sau în orice zonă a casei dvs., pentru a avea o frumoasă grădină miniaturală de interior.

Există două tipuri de terarii pe care le puteți cumpăra sau construi, deși, din punct de vedere tehnic, unul dintre ele nici măcar nu este un terariu. Cu toate acestea, vânzătorii le numesc fie terariu închis, fie terariu deschis.

Acum, terariul deschis este ridicol pentru că este împotriva a ceea ce este un terariu. Definiția latină a cuvântului "Terrarium" înseamnă pământ închis - Terra fiind cuvântul latin pentru pământ, iar arium fiind adaptat de la aquarium pentru partea de închidere.

Tipul de terariu de sticla pe care îl folosiți va fi determinat de tipurile de plante pe care le plantați și dacă preferă mult aer sau umiditate ridicată.

Un terariu închis este cel mai bun pentru plantele care se dezvoltă în medii umede, în timp ce, un recipient cu partea superioară deschisă este cel mai bun pentru plantele suculente, deoarece acestea preferă fluxul de aer în locul umidității.

Ceea ce nu puteți face este să amestecați și să potriviți diferite tipuri de plante în terarii după bunul plac, deoarece trebuie să plantați plantele în funcție de mediul pe care îl preferă.

Ideea este simplă. Într-un terariu închis, există un nivel ridicat de umiditate. Atunci când apa și umiditatea se află în aceeași zonă, se produce condensarea. Puteți vedea asta pe pereții containerului.

Pe măsură ce condensul se ridică, se scurge înapoi pentru a uda plantele, astfel încât apa este reciclată. Bonusul aici este că nu trebuie să udați plantele atât de des sau, dacă este foarte umed, acestea vor fi autosuficiente și se vor uda singure.

Un alt efect secundar al unor terarii închise este că apa va trece prin două etape, trecând de la forma lichidă la cea gazoasă.

În ceea ce privește modul în care plantele folosesc acel ecosistem pentru a trăi, ele primesc toată hrana necesară pentru fotosinteză (dependentă de lumină), udare și oxigen. Conținutul de umiditate se va întoarce de la pereții terariului la sol, unde va reumple apoi rădăcinile plantelor pentru a le menține hrănite, în creștere și puternice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și