Sentința dată luni este definitivă și irevocabilă (după ce a fost deja contestată de Spania în luna martie a acestui an, n.r.) și în aceasta se solicită punerea în libertate în cel mai scurt timp posibil pentru Inés del Río, condamnată la peste 3.800 de ani de închisoare, pentru 24 de crime. De asemenea, statul spaniol este obligat, potrivit aceleiași sentințe, să-i plătească acesteia daune morale de 30.000 de euro în trei luni.

Spania a încălcat, cu aplicarea acestei doctrine, care prevede, în speță, acumularea pedepselor cu închisoarea în cazurile de condamnări pentru terorism și nu limitarea lor la maxim 30 de ani, articolul 5.1 al Acordului european pentru drepturile omului cu privire la dreptul la libertate și siguranță și articolul 7 privitor la faptul că nu poate exista pedeapsă fără o bază legală.

După această sentință, alți 136 de foști membri ai ETA, condamnați pentru terorism, pot solicita revizuirea pedepselor pentru ieșirea din închisoare, potrivit datelor furnizate media spaniole de către Ministerul spaniol de Interne. În plus, aceeași sentință a CEDO va ușura și eliberarea altor 15 delincvenți considerați foarte periculoși, condamnați pentru crime și violuri, cărora li s-a aplicat în mod extraordinar aceeași doctrină Parot.

Doctrina Parot a fost stabilită în jurisprudența spaniolă de Tribunalul Suprem în 2006, când Henry Parot, găsit vinovat pentru peste 80 de asasinate, a fost împiedicat să iasă din închisoare după ce ispășise doar 16 ani din pedeapsă, ca urmare a avantajelor căpătate în penitenciar pentru bună purtare.

Codul penal din 1973 permitea, până în 1995, când a fost reformat, reducerea cu o zi a pedepsei cu închisoarea, pentru fiecare două zile de muncă. Până în 2006, aceste zile muncite erau scăzute din pedeapsa maximă cu închisoarea (limitată la 30, întrucât Codul penal spaniol nu prevedea, la acel moment, pedeapsa cu închisoarea pe viață, n.r.) și permitea ca teroriști condamnați la sute de ani și chiar mii de ani de închisoare să fie puși în libertate după ispășirea a nici 20 de ani de pedeapsă.

Citește și