Voluntarii au găsit cu 30 la sută mai multe mucuri de țigară și ambalaje, față de 2018, iar deșeurile sunt luate de valuri și se pot întoarce în farfuriile noastre. Cercetătorii au descoperit particule de plastic în carnea peștilor și a midiilor din Marea Neagră.

În staţiunea Mamaia, o plimbare pe malul mării la final de sezon e un slalom printre şezlonguri rupte, diverse recipiente din plastic, saci şi mai ales resturi de ţigări.

Turiştii au plecat, administratorii de plaje au adunat şezlongurile, dar în urma lor au rămas tone de gunoaie. Potrivit ecologiştilor, 2019 este considerat cel mai murdar de pe litoralul românesc. Mai grav este ca multe reziduuri sunt duse de vânt în mare.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene, după partea de vest a Mediteranei, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană. 90 la sută din resturi sunt din plastic.

Femeie: “Plimbându-mă cu copilul pe faleză, pe marginea apei m-am gândit că ar fi fost bine dacă erau din loc în loc nişte pungi şi noi cei care ne plimbam şi vrem să facem curăţenie putem să strângem.”

Topul celor mai murdare plaje și ce lasă turiștii în urmă pe nisip

Ecologiştii de la organizaţia Mare Nostrum au stabilit că, în 2019, plaja din Constanța a fost cea mai murdară. Eforie este pe locul al doilea, urmată de Mamaia Nord. Nici plajele sălbatice de la Tuzla şi Corbu nu au scăpat de gunoaie.

Cel mai des turiştii lasă în urma lor mucuri de ţigară. De pe 50.000 de metri pătraţi de plajă, adică sub 2% din suprafaţa totală a litoralulul românesc, ecologiştii au strâns aproape 18.000 de bucăţi.

Mihaela Cândea, președinte ONG Mare Nostrum: “Dacă facem un calcul putem să ajungem la o cifră de patru milioane 300.000 de mucuri de ţigări pe plaja asta ca să vă imaginaţi dimensiunea acestui deşeu

Nenumărate ambalaje, capace şi paiele din pahar sunt de asemenea îngropate în nisip. Dar voluntarii au găsit şi cuie, şuruburi, pensete, sârmă ghimpată şi, surpriza sezonului, un espresor! 90 la sută din deşeuri sunt luate de valuri spun cercetătorii de la Institutul de Dezvoltare Marină din Constanța, iar consecinţele sunt alarmante: la analizele de laborator s-au descoperit particule de plastic în peştii şi scoicile din Marea Neagră, care ajung în farfuriile noastre.

Uniunea Europeană încearcă să combată poluarea mărilor şi de curând a luat o decizie radicală. Din 2021, produsele de unică folosinţă din plastic vor fi interzise, iar proiectele de colectare a deşeurilor din mediul marin vor primi finanţare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și