Student modest si tacut la Facultatea de Horticultura a Clujului universitar, viitorul premier a fost un fel de „aura mediocritas”, harnic si muncitor, dar mai ales responsabil, ca orice pui de taran trimis sa devina domn la oras. Nici mariajul cu tanara frantuzoaica nu a fost o actiune intamplatoare, mentorul care a vegheat la stagiatura tanarului agronom in Bretagne fiind unul din sefii importanti ai serviciilor secrete franceze (DST), actual socru al premierului.

Nici solutia de nominalizare ca sef al Guvernului nu a fost intamplatoare. In vidul de aspiranti la gloria administrativa de dupa catastrofa „Colectiv”, trebuia gasit un om maleabil si ductil, un soi de plastelina in mainile oligarhiei politice si a plutocratiei economice. Cine putea avea mai multa credibilitate decat un tehnocrat scolit in Franta, rodat in structurile europene si cu aura de fost ministru al guvernului Tariceanu. Surse din zona „serviciilor” spun ca propunerea facuta si trimisa prin intermediari presedintelui ghinionist are la origini pe nimeni altul decat chestorul Virgil Ardelean, cel supranumit si Vulpea, arhivarul tonelor de informatii despre mizeria umana postdecembrista si unchi al agronomului Ciolos.

Revenind in actualitate, o evaluare a “proiectul Ciolos” ne prezinta o alternativa de program tehnocrat, aproape la fel de politizat ca cea produsa in laboratoarele PSD. Prezentarea produsului vadit electoral, chiar de premier, ca fiind „O platforma pentru a ne recastiga increderea in Romania si in noi insine”, este nefericita si lozincarda. Romanii si-au pierdut increderea in stat si institutiile sale datorita consecintelor dezastruoase generate de guvernarile succesive de dupa 1990. Dar sa luam cele zece principii ale proiectului Ciolos, idei sustinute de premier, analizandu-le cu maxima obiectivitate de care suntem capabili:

1. Romania fara coruptie – un ideal utopic, neexistand coruptie zero nici macar in tarile scandinave, cele mai stabile economic si politic, cu cetateni educati in spirit civic, state cu un nivel de trai ridicat. Coruptia este un atribut care exista atat in dictatura, cat si in democratie, care poate fi doar controlat si limitat.

2. Romania cu o clasa politica responsabila – aspect imposibil in urmatorii 25-50 de ani, pana ce nu vor disparea fizic „seniorii” de azi din politica, precum si „elevii” lor, iremediabil alterati de iresponsabilitatea si imoralitatea celor care conduc azi. Ce parlamentar sau politician roman aflat intr-o demnitate publica ar vota limitarea mandatelor alesilor?

3. Romania guvernata cu bun simt – un termen rural nefericit introdus intr-un concept politic. Bunul simt este un atribut al taranului roman care traieste din munca proprie producand ceva real si nu al politicianului veros care lupta pentru ciolan si avere, cu constiinta osciland intre biserica si banca. Care sunt politicienii cu bun simt in Maramures? Eu nu stiu… poate imi dati niste nume!

4. Romania in care fiecare munceste si este platit cinstit – o alta fraza politicianista si lipsita de continut. In orice societate exista populatie activa si una inactiva formata din pensionari, tineri, copii, persoane cu nevoi speciale, etc. Iar plata cinstita este o chestiune lozincarda, cata vreme un director de agentie guvernamentala are venituri de trei ori mai mari ca presedintele Republicii, iar un primar ca Marinel Rob, un salariu pe jumatate cat directorul de la Urbis.

5. Romania fara saracie – o noua exprimare populista si patetica. Saracia este o stare de fapt care exista in orice societate umana, in proportii diferite. A promite o tara fara saracie inseamna a minti si manipula in mod iresponsabil, de parca tu ai fi singurul proprietar al rezervelor de petrol si gaze din lumea intreaga.

6. Romania cu o economie competitiva – aberatie teoretica, fara fundament si lipsita de argumente viabile. Economia tarii este una de consum, politicile financiare fiind dictate de oligarhia multinationala care a confiscat averea natiunii. Banca Nationala este o institutie scapata de sub control, care promoveaza politici monetare ce alimenteaza conturile plutocratiei si ale serviciilor secrete.

7. Romania cu adevarat educata – utopie irational alimentata de panglicari politici si universitari de conjunctura, detinatori de doctorate plagiate si diplome fabricate in uzinele academice de profil. Imposibil intr-un sistem care detine un corp profesoral populat de prea multi semidocti, directori mediocrii, inspectori scolari clientelari si o programa care promoveaza sclavagismul educational.

8.Romania sanatoasa – promisiune sau deziderat imposibil dupa aproape 50 de ani de comunism si 26 de ani de capitalism de consum. Starea de sanatate a individului depinde in foarte mare masura de educatie, ori un popor cu educatie minima in privinta alimentatiei si a sanatatii publice nu poate fi „sanatos” decat in mod declarativ.

9. Romania care conteaza in Uniunea Europeana si in NATO – lozinca patriotarda care alimenteaza in mod isteric retorica nationalismul desuet. Cu presedinti precum locatarii de la Cotroceni, cu o monarhie aruncata in derizoriu, dar mai ales cu un stat in ale carui institutii coruptia este endemica si institutionalizata, sansele noastre de a conta ca o voce reala si ascultata in familia europeana si euroatlantica sunt aproape nule. Suntem si vom ramane o piata de desfacere, o masina de rulat capital si o sursa de materii prime confiscate sau luate pe bani de nimic.

10. Romania tuturor romanilor – un argument politicianist penibil, acceptabil ca exprimare acum 20 de ani, pe vremea nationalismului extremist promovat de Gheorghe Funar. Romania nu este si nu va fi a romanilor atata timp cat jocurile se fac la Bruxelles, Washington sau Moscova, iar tara este condusa de lachei care se gudura la picioarele marilor interese financiare. Lozinca este unanim folosita de toate partidele, fiind moneda de schimb cea mai productiva, necesara in obtinerea voturilor emotionale si inconstiente.

Domnule Ciolos, asta e tot ce puteti? M-ati dezamagit… probabil nu doar pe mine, ci si pe sutele de mii de cetateni care credeau ca mai exista onorabilitate in politica.

SOMOGYI Attila

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet