Celor câteva zeci de sigheteni, de toate vârstele și profesiile, li s-a prezentat tematica expoziției de fotografie, inspirată din evenimentele artistice organizate la Sighetu Marmației în ultimii ani, la care au participat oameni de cultură și artă, actori, interpreți de muzică folk, soliști de muzică populară, momente surprinse de artistul fotograf Florian Szabo, profesor la Școala de artă „Gheorghe Chivu”, care a realizat o colecție impresionată de fotografii, multe din ele valoraose din punct de vedre artistic și documentar.

La simpozionul dedicat aniversării a 160 de ani de la nașterea pictorului Hollosy Simon au vorbit: ing. Ildiko Bereș, viceprimarul municipiului, prof.dr. Dorel Todea din partea Centrului Cultural, prof. Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureșean, dl.Zahoransky din partea Asociației Culturale “Hollosy Simon”și prof. Ion Muntean. Cei care au luat cuvântul la simpozion au subliniat personalitatea lui Simon Hollosy, născut la 2 februarie 1857, la Sighetu Marmației .

Hollosy Simon este considerat unul dintre cei mai importanți pictori adepți ai naturalismului și realismului în pictura secolului al XIX-lea. Hollósy a fost mai important și mai influent în activitatea didactică de profesor decât a fost ca artist. Creația sa nu a fost prea numeroasă dar ca profesor a influențat pictorii care au activat în tabăra de creație artistică intitulată Școala de pictură de la Baia Mare, al cărui membru fondator a fost împreună cu pictorii István Réti, János Thorma și Károly Ferenczy în anul 1896. Activitatea lor la Baia Mare a fost una semnificativă la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

La organizarea evenimentului au contribuit Centrul Cultural,Muzeul Maramureșean și Asociația Culturală “Hollosy Simon” din Sighetu Marmaţiei.

Prof. Gheorghe Todincă a comunicat celor prezenți că în luna martie 2017 se vor organiza la nivel de municipiu evenimente de mare amploare dedicate pictorului Hollosy Simon.

Sălile de expoziție ale Centrului Cultural vor găzdui expoziția de fotografie „ARTĂ PENTRU ARTĂ” , autor Florian Szabo, în perioada
2-24 februarie 2017.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet