În cadrul festivalului se vor acorda premii pentru : concursul pentru manuscris, concursul pentru volum de debut, concurs pentru volum, concurs pentru antologie de autor. Lucrările, în trei exemplare, publicate în perioada octombrie 2015 – septembrie 2016 au fost trimise la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei.

Festivalului Internaţional de Poezie a pornit în urmă cu peste patru decenii având o evoluție constantă de la festival județean, interjudețean, național în anul 1980 la internaţional din anul 1992. Din 1979, se organizează la Deseşti „Serile de Poezie Nichita Stănescu”, din 2000, se acordă și Marele Premiu” Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Deseşti.

La Sighetul Marmaţiei, fără întrerupere, are loc an de an ,,Festivalul Internaţional de poezie”, cea mai longevivă sărbătoare de gen din ţară,”un ritual menit să descopere profunzimile celor puţini care se hrănesc din vers”. Mari poeți ai ţării au fost la ,,Festivalul de la Sighet”, dintre care îi amintim doar pe Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Ioan Alexandru, Ioan Zubaşcu, Ana Blandiana... Timp de 22 de ani, puterea şi farmecul acestui festival „au fost rostuite de mentorul Laurenţiu Ulici.

Sub semnul prieteniei, al preţuirii pentru confraţi, al dorului năprasnic de a răzbate până-n inima poeziei, al locurilor sculptate de Dumnezeu”, este aşezat la Sighet, „Festivalul Internaţional de poezie”. La festival au fost prezenţi numeroși poeţi din ţară şi din străinătate. S-au citit poezii în sălile Palatului Cultural în licee, la întâlniri cu elevii, la mese, la ospeţe, în curtea casei dintr-un sat ce a primit poeții cu inima plină de lumină. Nichita Stănescu l-a numit „Deseşti, un sat al sufletului și al poeziei”.

De câțiva ani, președintele juriului este criticul, eseistul, poetul, eseistul, aforist, comentator român, maestrul Gheorghe Grigurcu care „a devenit liantul şi conştiinţa Festivalului Internaţional de Poezie Sighetu Marmaţiei.”(Echim Vancea) Gheorghe Grigurcu este, la 80 de ani, o seducătoare conştiinţă a prezentului imediat, care declanşează mişcări tran¬şante, un liric (deşi critica literară nu l-a răsfăţat) şi un polemist de anvergură.

„El nu este un critic literar care scrie şi versuri şi nici un poet care scrie şi critică literară, el este în egală măsură un poet de primă mărime şi unul dintre cei mai importanţi critici literari ai acestei perioade de tranziţie între milenii.” (Ana Blandiana). „Critic excepţional de poezie (printre puţinii la noi), Grigurcu este un artist şi un intuitiv” (Nicolae Mnolescu în „Istoria critică a literaturii române”, Editura „Paralela 45”, Piteşti, 2008) iar „Unul dintre reperele cele mai avansate pe linia modernismului îl reprezintă poezia lui Gheorghe Grigurcu, apreciat şi în calitate de critic literar”.

Anul acesta festivalul va debuta cu o întâlnire cu poeții veniți din Elveția, ca apoi, a doua zi, să-și urmeze cursul firesc pe matca ce și-a croit-o an de an. Vor avea loc întâlniri cu tinerii din liceele sighetene, cu iubitorii de poezie, cu membrii Cenaclului de literatură al Centrului Cultural, va avea loc o lansare de carte, recitaluri de poezie și muzică, festivitatea acordării premiilor la ediția 2016, dar și un moment dedicat maestrului Gheorghe Grigurcu la 80 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și