Au urmat o serie de spectacole în care au jucat medici, profesori, funcționari și angajați a intreprinderilor sighetene, spectacole regizate de actori sau regizori de la teatrele din Baia Mare, Cluj Napoca sau Satu Mare.

În cadrul proiectelor Centrului Clutural Sighetu Marmației de revigorarea a activității artistice de amatori, nu de mult au început repetițiile pentru montarea unor spectacole de teatru.

Vor fi montate piesele: „O noapte furtunoasă” de IL Caragiale, „Un musafir neașteptat”, de Ludovic Bruckstein și „Janka” de Oscar K. Speace, regia artistică Dorel Todea.

Prima piesă care va apărea în luminile rampei va fi „Un musafir neașteptat”, de Ludovic Bruckstein, reprezentația având loc în ziua de la 7 aprilie 2015, matineu ora 11,00, premiera la ora 18,00, în Sala de spectacole a Centrului Cultural de pe strada Iuliu Maniu nr. 31. În rolurile principale vor juca doi tineri de vârsta personajelor: Ileana Victoria Dunca și Andrei Hotico, de la UBB – extensia Sighet.

Piesa a fost aleasă pentru a marca împlinirea a 95 de ani de la nașterea singurului dramaturg sighetean, Ludovic Bruckstein, cel mai prolific scriitor maramureşan. Ludovic Bruckstein, s-a născut la 27 iulie 1920. La vârsta de patru ani, familia lui s-a stabilit la Sighetu-Marmaţiei de unde, după terminarea bacalaureatului a fost deportat în lagărul de concentrare de la Buchenwald căruia i-a supravieţuit.

Întors în ţară, şi-a continuat studiile la Cluj după care revine la Sighet şi, pentru o perioadă, va preda la Liceul "Dragoş Vodă", după care este numit director la Şcoala Populară de Artă iar mai apoi, înainte de a emigra în Israel, să fie numit secretar literar al secţiei de dramaturgie de pe lângă Ministerul Culturii.

Debutează în anul 1945 cu schiţe publicate în revista "Viaţa Românească" iar în anii `50 era deja un nume în lumea dramaturgiei, piesele sale fiind jucate pe mai toate scenele ţării. Dintre numeroasele lucrări amintim volumele de proză: "Schimbul de noapte" (1949), "Familia Grinvald" (1953), "Generaţia din pustiu" (1957), "Un proces neterminat" (1962) sau "Panopticum" (1970). Alături de Samuel Stern şi Kalman Kahan, Ludovic Bruckstein este fondatorul revistei idiş "Unsere Leiben" (Sighet, 1947).

Cu toate că a scris şi în limbile română, maghiară şi ebraică, este considerat în primul rând autor de literatură idiş, proza lui fiind inspirată din folclorul hasidic maramureşan, povestiri cu iz de legendă, unele realiste, altele ironice şi chiar sarcastice.

După emigrarea în Israel (1972), continuă să publice atât piese de teatru cât şi poezie şi proză. În Israel a fost unul dintre întemeietorii Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română.

Pe lângă patima scrisului, Ludovic Bruckstein l-a avut şi pe cea de mânuitor al penelului, mărturie stând lucrările ce dovedesc un mare simţ al compoziţiei şi culorii. Ludovic Bruckstein, a murit la 4 august 1988 la Tel Aviv.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet