Problema traficului rutier a fost dezbătută în ultima şedinţă de Consiliu Local. S-a vorbit despre necesitatea unei sistematizări a circulaţiei în municipiul de pe Tisa.

“Nu ai unde să arunci un ac!”

Până când se vor găsi soluţii, sighetenii sunt nevoiţi să se confrunte cu problema în fiecare zi. Sumedenia de instituţii şi spaţii comerciale concentrate în zona centrală atrage, după sine, un aflux de şoferi şi pietoni. Urmarea este evidentă – o aglomeraţie infernală.

“Este îngrozitor la orele de vârf, mai ales. Efectiv nu ai unde să arunci un ac. Să găseşti un loc de parcare este o minune. Chestiunea este că abia găseşti acum şi pe străzile din apropiere. Când vin la primărie pentru ceva, sunt nevoit să mă învârt minute în şir să găsesc un loc liber”, a fost de părere Călin. “Lucrez aici, în apropiere. Las maşina către Liceul Ferdinand şi vin pe jos. Nu am ce să fac. Nu găsesc spaţiu să parchez. Iar problema asta nu e de ieri, de azi, e de ani de zile”, a explicat Cristina.

Sunt şi sigheteni care acordă circumstanţe atenuante autorităţilor, întrucât vorbim despre un oraş cu o istorie întinsă pe durata a secole. Iar la momentul în care s-a construit nucleul oraşului, nimeni nu se gândea că autovehiculele “vor cuceri” oraşul. “Vă daţi seama că nimeni nu era clarvăzător, încât să ştie ce va fi în 2018 – 2019 ori că toată lumea va circula motorizat. E îngrozitor să circuli în centru, însă nici nu am idee ce soluţie s-ar putea găsi. Spaţiul e mic, oraşul nu are unde să se extindă, astfel încât să decentralizezi zona primăriei şi a Memorialului Durerii. Vara mai ales sau atunci când plouă este îngrozitor”, a spus Ioan.

Accesul în centru, în funcţie de normele de poluare, o posiblă soluţie
Reprezentanţii administraţiei locale din Sighetu Marmaţiei recunosc că situaţia nu încântă pe nimeni şi explică faptul că există un studiu de trafic, care va fi analizat. Totuşi, se ia în considerare luarea unei decizii tranşante, însă care funcţionează în alte ţări.

“Am putea lua în calcul posibilitatea să facem aşa cum au făcut alţii, în străinătate. Să punem interdicţii pentru anumite categorii de autovehicule, în funcţie de calitatea motorizării, în zona centrală. Adică, spre exemplu, să nu mai poţi parca aici dacă ai norme de poluare Euro 1 sau Euro 2. Oricum, vom mai căuta în soluţii pentru decongestionarea traficului în centrul Sighetului”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului, Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și