Pansamentul acționează prin eliberarea unui colorant fluorescent din capsule mici, atunci când bacteriile dintr-o rană degajă toxine. Acest lucru permite medicilor să identifice infecțiile bacteriene și să le trateze mai repede, mai ales la copiii cu arsuri.

Copiii cu arsuri sunt deosebit de predispuși la infecții bacteriene, din cauza sistemelor lor imunitare imature. Aceste infecții pot încetini vindecarea rănilor, ceea ce duce la spitalizări mai lungi și uneori la formarea de cicatrici permanente. În cazurile severe, infecțiile pot ucide.

Medicii consideră că este foarte dificil de diagnosticat infecții rapid și ușor fără a scoate pansamentul, operațiune ce poate fi dureroasă și poate crea mai multe cicatrici. Din acest motiv, antibioticele sunt adesea prescrise ca măsură de precauție înainte ca infecția să fie confirmată.

Cu toate acestea, tratamentul cu antibiotice atunci când nu există o infecție poate face ca bacteriile să devină rezistente la antibiotice — iar rezistența la antibiotice este o preocupare majoră de sănătate.

Cercetătorii subliniază că acest pansament ar putea ajuta la salvarea de vieți.

Citește și

Comentarii