Autorităţile recunosc că numărul celor care cerşesc, copii şi adulţi deopotrivă, este mult mai mare decât cel oficial.

Daniela, mamă a doi copii, a căzut pradă unei reţele de trafic de carne vie. Mai bine de doi ani, viaţa sa şi a micuţilor a fost un coşmar.

Daniela: A început să ne amenințe, să-i bruscheze pe copii, uneori chiar să ne bată.

Daniela a povestit calvarul prin care a trecut în cadrul unei campanii lansate de autorități, pentru prevenirea cerşetoriei. Oficialii admit că numărul celor exploatați este mult mai mare decât cel raportat.

Ciprian Ghituleasa, purtător de cuvânt ANITP: Anul trecut vorbim doar de cele identificate, avem 26 de victime ale traficului de persoane. Cu siguranță sunt mult mai multe, da. Ințial promisiunile sunt foarte frumoase, li se spune că vor avea suficienți bani, vor căpăta o independență financiară, le va fi foarte bine. In realitate se întâmplă cu totul altceva.

Multe victime ajung în țări din Uniunea Europeană în special în Austria, Belgia sau Germania. Aici, adulţi şi copii deopotrivă locuiesc în camere insalubre, nu primesc mâncare sau apă, iar actele le sunt distruse. Şi, de dimineaţa până seara, stau pe străzi.

Ciprian Ghituleasa, purtător de cuvânt ANITP: Este un fenomen foarte grav, presupune nenumărate abuzuri pentru victimele traficului de persoane. Presupune de aici abuzuri fizice, foarte multe abuzuri emotionale, psihologice mai mult aceste persoane sunt private de elementele unei vieți normale. Iar recuperarea acestora se realizează foarte, foarte greu, într-un termen foarte lung

Mai grav este că, în multe cazuri, chiar părinţii sunt cei care îşi trimit copiii în stradă. Dacă vedem un copil cerşind, trebuie să sunăm la poliție sau la protecția copilului.

Sau putem contacta un reprezentant al Agenţiei Naţionale împotriva traficului de persoane. Oamenii recunosc însă că se lasă adesea impresionaţi.

În România, legea prevede pedepse cu închisoarea de până la 5 ani pentru părinții care îşi trimit copiii la cerșit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și