În ciuda restricțiilor severe impuse la sfârșitul lunii aprilie, numărul infectărilor zilnice cu Covid a crescut în Dandong, un oraș cu 2,19 milioane de locuitori. Majoritatea persoanelor infectate depistate săptămâna trecută nu ieșiseră din casă în ultimele patru zile dinainte de a fi diagnosticate cu boala, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din oraș.

Autoritățile locale spun că nu își explică ce se întâmplă, așa că îi suspectează pe vecini. Autoritățile îndeamnă locuitorii care locuiesc lângă râul Yalu, aflat la graniță, să-și închidă ferestrele în zilele în care vântul suflă dinspre sud, potrivit unei notificări guvernamentale. De asemenea, li se cere să se testeze mai des, a povestit un locuitor din Dandong.

Nu există nicio dovadă științifică clară care să susțină teoria. Cercetările arată că infecțiile prin transmitere prin aer sunt puțin probabile pe distanțe lungi, în special în aer liber fără expunere repetată. Mai mulți utilizatori ai rețelelor sociale au ironizat sugestia că virusul s-ar putea transmite prin aer pe sute de metri.

Cu toate acestea, unii rezidenți suspectează că autoritățile iau în considerare posibilitatea ca virusul să fie transportat prin aer din Coreea de Nord, a spus persoana care a vorbit cu Bloomberg. Reprezentanții autorităților sanitare din Dandong și Liaoning au spus că nu au detalii despre răspândirea virusului prin aer atunci când au fost contactați telefonic.

Orașul Dandong este un centru comercial cheie pentru cele două țări. Aproximativ 70% din comerțul exterior al Coreei de Nord a trecut prin Dandong înainte de pandemie. Transportul feroviar de marfă între Dandong și orașul vecin Sinuiju din Coreea de Nord a fost suspendat pentru o perioadă îndelungată din cauza pandemiei.

Ben Cowling, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică a Universității din Hong Kong, a spus că este puțin probabil ca infecțiile să se răspândească pe distanțe lungi, purtate de vânt. Virușii nu rezistă la lumina soarelui și în aer liber, a spus el.

Cel mai probabil faptul că oamenii fie trec granița, fie circulă în interiorul orașului, duce la răspândirea virusului, a spus Peter Collignon, profesor de boli infecțioase la Universitatea Națională Australiană. Doar pentru că Dandong a fost închis de mai bine de o lună nu înseamnă că nu există niciun contact între oameni, a afirmat Collignon.

Apoi, recomandarea de a închide ferestrele „ar putea fi dăunătoare, deoarece este mai bine să ai aer curat”, a spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet