Jurnaliştii de la Il Messaggero au dedicat un material Cimitirului Vesel de la Săpânţa, un loc pe care îl etichetează ca fiind „un cimitir cu texte vesele şi cruci frumos decorate”.

„Plin de viaţă, Cimitirul Vesel este alcătuit din 800 de cruci din lemn colorate în albastru şi tot atâtea pietre pe morminte pe care, într-un mod ironic şi satiric, se povestesc punctele forte şi punctele slabe ale morţilor şi evenimentele cele mai relevante din viaţa lor pământească. Parcurgând cimitirul «râzând», veţi întâlni apoi tablouri interesante care arată scene simple şi autentice ale vieţii”, arată jurnaliştii italieni.

În articol se vorbeşte şi despre Stan Ioan Pătraş, creatorul cimitirului care atrage ca un magnet mii de turişti în fiecare an.

„După moartea lui Pătraş în 1977 (se odihneşte şi el în pace în micul său muzeu), cimitirul din Săpânţa nu a încetat niciodată să onoreze tradiţia începută de artistul său, atât de mult încât astăzi cimitirul neobişnuit de vesel face parte din siturile protejate de către UNESCO”, mai spun jurnaliştii de la Il Messaggero.

În Săpânţa, prin epigrafele scrise pe crucile celor decedaţi, moartea primeşte o altă dimensiune. Turiştii, citind versurile care dezvăluiesc mai multe detalii despre identitatea oamenilor înmormântaţi acolo, încep să zâmbească la rimele compuse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și