"În momentul de faţă se aleargă prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puţin. Vom trece școala pe competențe, care presupun în egală măsură și cunoștințe, dar și abilități", a mai spus ministrul, la Digi24.

"Tot ceea ce facem, facem în interesul elevului, facem cu scopul ca elevii să dobândească în şcoală acele competenţe de care au nevoie. Mă refer la competenţe de literaţie, la competenţe digitale, la competenţe de multilingvism, competenţe în matematică şi ştiinţe, competenţe civice, competenţe antreprenoriale. Este setul de opt competenţe, la care se adaugă şi alte competenţe, precum competenţe de mediu, spre exemplu. În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puţin. Deci, pe această parte de evaluare schimbările au acest scop", a declarat ministrul Educaţiei, la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu spune că modificarea majoră în educație o reprezintă mutarea accentului de pe notele de la 1 la 10, pe competențe.

"Schimbarea ar putea să fie că mutăm accentul de pe notele acordate într-un sistem numeric de la 1 la 10 pe competenţele pe care copiii trebuie să le dobândească în şcoală. Notele nu dispar, dar ele au fost supralicitate, le-am dat mult prea multă importanță. Notele evaluează cunoștințele, notele evaluează foarte ușor capacitatea de a memora. Vom trece școala pe competențe, care presupun în egală măsură conținut și cunoștințe, dar și abilități. În acest fel facem şcoala şi mai prietenoasă pentru elevi, pentru că ne dorim ca elevii să fie atraşi de şcoală şi să nu fie aceia care resping şcoala şi consideră mersul la şcoală o corvoadă. Notele vor fi mai relevante şi vor reflecta mult mai fidel competenţele pe care le-a dobândit fiecare elev”, a mai spus Cîmpeanu.

Schimbări în educație începând cu anul școlar 2022-2023

Începând cu această toamnă, elevii nu vor mai învața în trimestre sau semestre, ci în cele 5 module de învățare intercalate cu 5 vacanțe. De asemenea, s-a renunțat la obligativitatea susținerii tezelor semestriale și se va încheia o singură medie la finalul anului școlar. Elevii vor putea să aibă cel mult 7 note la o materie și minimum 4 vor fi trecute în catalog.

Vestea că au scăpat de teze și vor avea mai puține note a fost primită cu mare bucurie de elevi. Și profesorii sunt mulțumiți că au scăpat de presiunea numărului mare de note.

Dacă până acum programa prevedea o lucrare scrisă pe semestru, din toamnă, profesorii vor da elevilor două lucrări scrise pe an. S-a hotărât și cum se va lua vacanța din februarie 2023. Astfel, 30 de județe au optat pentru ultima săptămână, 10 județe au decis să petrecă vacanța în cea de a treia săptămână din februarie, iar Bucureștiul și Suceava au ales cea de-a doua săptămână.

Toate aceste schimbări se vor aplica din toamn, odată cu începerea noului an școlar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și