Evenimentul s-a desfășurat în cadrul campaniei ”O viață cât un Centenar” a Ministerului Afacerilor Interne, care aduce în atenție românii care împlinesc sau au împlinit în anul 2018 un veac de viață.

Prima persoană centenară la care s-au deplasat autoritățile a fost Dumitru Drilea din comuna Lăpuș, iar ulterior la Ilișca Hojda din orașul Sălițștea de Sus, Maria Timiș și Veszelina Ștețcu din orașul Borșa, respectiv Eudochia Curac din comuna Poienile de Sub Munte.

Reprezentanții autorităților le-au înmânat Centenarilor maramureșeni un steag tricolor, o insignă omagială cu inscripția ”România 100” și un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

Centenarii maramureșeni s-au bucurat de vizită și au povestit autorităților istoria unui veac de viață trăit în România. Fiecare centenar maramureșean și-a istorisit viața, o viață simplă specifică omului de la țară, și-au adus aminte unde și cum au ascultat primele știri la postul de radio sau au văzut primele imagini la televizor. De asemenea, au relatat sfaturile și povețele pe care le-au transmis fiilor/fiicelor, nepoților și strănepoților: de a-și aminti de hainele tradiționale țesute, de a fi credincioși, smeriți și cinstiți, să se ajute și să împartă tot ceea ce au între ei, să nu renunțe la visele lor și la lucrurile în care cred. Toți au răspuns că dacă ar avea șansa să trăiască din nou, ar urma același drum, dar nu ar mai dori să treacă prin cele două războaie mondiale.

Centenarii maramureșeni au primit flori din partea structurilor teritoriale ale M.A.I., dar și diverse cadouri/torturi aniversare și ajutoare financiare din partea autorităților administrației publice locale din fiecare localitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet