Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş a transmis Ministerului Culturii o listă cuprinzând 36 de monumente din judeţ care au nevoie urgentă de fonduri pentru lucrări de reabilitare. Proprietarii/administratorii acestor monumente sunt, în marea lor majoritate, parohii ortodoxe din localităţile respective. Din totalul de 36 de monumente, în 24 dintre cazuri vorbim de parohii ortodoxe ca proprietari. Într-un singur caz, cel al Capelei ridicate în memoria Eroilor căzuţi în Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial din satul Făureşti, comuna Copalnic Mănăştur, proprietarul este comuna Copalnic Mănăştur. În rest, proprietari sunt parohiile greco-catolice, reformate sau romano-catolice.

Lista este deschisă de Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Băiuţ, unde este nevoie de restaurarea iconostasului. La Biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Odeşti este nevoie de lucrări de drenaj, tratamente anti-mucegai, restaurare de pictură, zugrăveli sau masă altar. Trist este faptul că aceste monumente sunt, în marea lor majoritate, biserici care au nevoie urgentă de lucrări, altfel riscă să dispară.

Casa parohială veche din Breb, disputată în instanţă

Pe lista acestor monumente, se află şi Casa parohială veche din Breb, un posibil viitor muzeu al tradiţiilor şi meşteşugurilor locale. Preotul paroh Pop Marian-Vasile a declarat, pentru ziarul nostru, că, deocamdată, nu se poate pune problema amenajării acestui muzeu, pentru că monumentul se află în litigiu.

„Deocamdată, tot ce ţine de amenajarea unui muzeu se află la stadiul de proiect. Tocmai de aceea nu s-a pus niciodată problema costurilor şi a altor lucruri. Cu Casa Parohială veche suntem în litigiu cu Parohia Greco-Catolică, litigiul fiind din anul 2009. În luna februarie a acestui an, ne vom prezenta pentru a treia oară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de data aceasta, sperăm să avem o decizie definitivă şi irevocabilă. Ideea amenajării unui muzeu nu a aparţinut unui om anume, a venit mai degrabă pentru că în casa respectivă, dar şi în sat, şi-a lăsat amprenta foarte mult părintele Antal”, a concluzionat preotul din Breb.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet