În zonă, Poliția și reprezentanții Direcției Silvice Maramureș au început cercetările, fiind deschis un dosar de urmărire penală. Conflictul de interese și falsul în marcarea și exploatarea materialului lemnos sunt principalele infracțiuni ce ar fi verificate în Poiana Botizii la locul numit Pârâul Borții, aparținând de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț.

Crimele care se petrec prin pădurile României nu le ocolesc nici pe cele din Maramureș. Chiar dacă Dumnezeu ne-a lăsat în păstrare și creștere un loc minunat, unii dintre semenii noștri nu se gândesc decât la propășirea lor financiară și materială. Un astfel de caz pare a fi și cazul prezentat mai jos. De 5 ani de zile familia Munteanu din Târgu Lăpuș face și desface, cu toporul și drujba, prin pădurile din Țara Lăpușului. Poliția și reprezentanții silvici din zonă ezită sa facă lumină în acest caz de frica clanului Munteanu. Munteanu Victor, tatăl, și feciorii Munteanu Cristian, inginer silvic, și Munteanu Iulian, un fel de șefuț al unei firme de exploatare masa lemnoasă din Târgu Lăpuș care este administrată de tatăl Victor. Munteanu Victor, nimeni altul decât fratele lui Mircea Radu Munteanu, mai cunoscut opiniei publice din Maramureș pentru implicarea sa politică prin PDL și acum în PNL, fost șef pe la Fondul Proprietății de Stat, implicat și el la o firmă din zona Lăpușului.

Ing. silvic Cristian Munteanu își ajută familia în obținerea de partide de material lemnos aflate în exploatare

De 5 ani, componenții acestei familii se ajută într-o suveică interesantă în a exploata și legal, dar mai ales ilegal, material lemnos din zona Lăpușului. Fratele Cristian, inginerul silvic, a tot fost mutat în diferite zone cu pădure. A fost urmat de tatăl și fratele său, cu firma de exploatare din dotare. Dacă s-ar face o evaluare a ultimilor ani s-ar descoperi lucruri interesante. De precizat ca familia deține în Târgu Lăpuș o hală cu gatere și alte unelte care îi ajută în derularea acestei afaceri. La OS Strâmbu Băiuț s-au tăiat lemne cu marcă falsă (s-a folosit o țeavă în loc de marcă). Toate aceste lucrări s-au făcut cu complicitatea personalului silvic din ocol. Inginerul Silvic Munteanu a facilitat firma de exploatare de material lemnos condusă de tatăl său Victor Munteanu și de fratele Iulian.

Cum se făcea falsul?

Se marca partida de material lemnos de pe raza OS Strâmbu Băiuț de către ing. silvic Cristian Munteanu, angajat în cadrul ocolului siilvic, pentru firma tatălui său. O fi ceva conflict de interese pe aici??? După ce se făcea exploatarea de material lemnos, inginerul silvic Munteanu și, câteodată, chiar fratele său mai marcau, în fals și pe ascuns, între 150-300 mc de lemn, iar la predarea partidei ing. Silvic Cristian Munteanu îi șantaja și amenința pe pădurari și pe șefii de district din cadrul OS Strâmbu Băiuț pentru ca firma neamurilor sale să ia partida pregătită în prealabil cu cei 150-300 mc de lemn în plus față de actele de exploatare. Cei de la Direcția Silvică Maramureș din Baia Mare știau despre aceste lucruri, dar, de frică, ezită să aplice legea. Știți, mâna lungă a famigliei Munteanu! Cert este că de 5 ani familia Munteanu face crimă prin pădurile din Țara Lăpușului, țară a Maramureșului despre care se vorbește că ar fi fost în proprietatea mai marilor pedeliști în frunte cu Mircea Man și Mircea Radu Munteanu, actualmente liberali de frunte ai județului!

Ce au făcut organele statului?

Răspunsul e simplu… Nimic! Acestea ar trebui să cerceteze ce a făcut în ultimii 5 ani fratele Cristian Munteanu, inginer silvic, și la cine a realizat partide de exploatare, folosind ciocanul său de marcat sau obligând pădurarii să facă marcare, amenințând că dacă nu fac marcări, el va veni în control și va fi vai și amar de capu lor! Asta povestesc și astăzi, cu teamă, oamenii din zonă de frica familiei Munteanu, rugându-ne să nu le dezvăluim numele pentru că altfel ar avea de suferit!

Mod ingenios de marcare falsă!

Se tăiau lemnele din anul precedent și se făcea o crestătură cu toporul la baza copacului tăiat, urmând vopsirea cioatei respective cu vopseaua din dotarea celor de la ocolul silvic. Când cioata se învechea mergeau cu o țeavă rotundă și o băteau pe locul cioplit și vopsit, apărând ca marcatură veche. După care se proceda la marcarea falsă a altor copaci…

Sesizare, iar acum control și cercetare!!!

Acum, în urma unor sesizări făcute de personalul silvic, speriat de amploarea crimei din inima pădurii, către șeful de ocol de la OS Strâmbu Băiuț și acesta mai departe cu sesizări către mai marii șefi ai Direcției Silvice Maramureș din Baia Mare, cum că în zona pădurilor din localitatea Poiana Botizii în partida de exploatare material lemnos de către Munteanu Iulian și marcate de către fratele său, ing. Silvic Cristian Munteanu sunt grave nereguli, respectiv marcă falsă și lemne nemarcate. În urma unor verificări și constatări la fața locului, s-a dovedit veridicitatea celor scrise mai sus și s-a trecut la întocmirea unui dosar de cercetare penală.

La fața locului au descălecat polițiștii din cadrul PPC Băiuț, însoțiți în teren de lucrători din Direcția Silvică Maramureș, personal aparținând OS Strâmbu Băiuț și chiar de Iulian Munteanu, reprezentantul firmei care exploatează material lemnos.

Repetăm! Oamenii sunt acum speriați de influența familiei Munteanu și cred că totul va fi mușamalizat! Noi însă sperăm că oamenii legii să își ducă la bun sfârșit misiunea pentru care s-au preumblat prin pădure și să aplice sancțiunile ce se impun în urma sesizărilor făcute în zona Poiana Botizii, la locul numit Pârâul Borții, ce aparține de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț…

În loc de final…

Și să nu credeți că avem ceva cu liderii PNL… Un caz și mai grav este la Vișeu… Acolo șeful de ocol Vlad Vasile Nicolae încalcă legea și mai grav. Asta poate din cauză că este sub protecția unor parlamentari PSD și a tartorului șef de la județ al social-democraților, Vlad Nicolae Vasile fiind secretar de partid al PSD Vișeu. Dar asta e o altă poveste și o vom publica săptămâna viitoare!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și