"Ca în fiecare an, în august asistăm la o creștere a cererii pe segmentul chiriilor, nivelul maxim urmând să fie atins în septembrie. În această perioadă ne așteptăm ca volumul căutărilor să crească cu până la 30%. În contextul în care locurile din cămine sunt insuficiente, închirierea unui apartament pe piața liberă e o provocare pentru studenți, atât în ceea ce privește disponibilitatea ofertelor pe piață, cât și prețul. Cluj-Napoca se remarcă prin faptul că a devenit cel mai scump oraș din țară pe segmentul chiriilor, cu diferențe de până la 8% față de București. Asistăm la o premieră pe piața imobiliară din România, pentru prima dată chiriile dintr-un oraș secundar sunt mai mari decât cele din Capitală", spune Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.

În Cluj-Napoca, chiria medie solicitată pe segmentul garsonierelor s-a menținut constantă în ultimul an, la o valoare de 250 euro/lună. Un apartament cu două camere poate fi închiriat acum cu 320 euro/lună, față de 300 euro/lună în vara lui 2014. Cel mai mare avans, de la 310 la 400 euro/lună, a fost consemnat la apartamentele cu trei camere. Astfel, Clujul devine, conform analizei Imobiliare.ro, orașul cu cele mai mari chirii din țară.

Diferențele consemnate în raport cu valorile înregistrate în Capitală sunt de 8% în cazul garsonierelor, 6% în cazul apartamentelor cu două camere, respectiv 5% pentru cele cu trei camere.

În București, pe parcursul lunii iulie, suma medie solicitată pentru o garsonieră într-un bloc vechi se ridică la 230 euro/lună, aceeași valoare fiind consemnată și în perioada similară a anului trecut. Constant s-a menținut și prețul cerut pentru un apartament cu două camere, 300 euro/lună. O locuință tricamerală are acum o valoare medie de listare de 380 euro/lună, față de 360 euro/lună în vara lui 2014. Luând în considerare varianta împărțirii unei camere de către doi studenți, costurile aferente unei persoane variază între aproximativ 63 euro/lună (în cazul unui apartament cu trei camere) și 115 euro/lună (pentru o garsonieră).

În Timișoara, o garsonieră poate fi închiriată la un preț mediu de 180 euro/lună, în creștere de la 150 euro/lună în iulie 2014. Un apartament cu două camere ajunge în prezent la 250 euro/lună, față de 230 euro/lună în urmă cu 12 luni, iar un apartament cu trei camere ar costa 280 euro/lună, față de 270 euro/lună în iulie 2014.

În Iași, o garsonieră poate fi închiriată, în medie, cu 200 euro/lună, la fel ca în vara anului trecut. Prețul mediu pentru un apartament cu două camere este de 240 euro/lună, față de 255 de euro pe lună în iulie 2014. Pentru trei camere, proprietarii cer 300 euro/lună, ca și anul trecut.

În Constanța, pretențiile proprietarilor de garsoniere s-au menținut relativ constante față de anul trecut, la o medie de 200 euro/lună. Majorări de preț au fost consemnate însă de apartamentele cu două camere, de la 250 la 300 euro/lună, dar și de cele cu trei camere, de la 365 la 400 euro/lună.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și