Tânără, de meserie stewardesă, venea de la Varşovia, însă înainte fusese în Asia, în Vietnam, unde a intrat în contact cu mai mulţi colegi, posibil purtători ai temutului virus din China.

Femeia nu prezenta simptome, însă a fost dusă direct la spitalul de boli infecţioase. Autorităţile au luat datele de contact ale tuturor pasagerilor din avion şi i-au sfătuit să fie atenţi la simptome. În caz că se simt rău, trebuie să apeleze imediat la un medic.

Tânăra lucrează pentru o companie aeriană din Vietnam

Tânăra din Sighetu Marmației lucrează pentru o companie aeriană din Vietnam. Astăzi, când s-a urcat în avionul de la Varșovia spre Cluj, le-a spus piloților că a intrat în contact cu doi colegi, suspecți de infecție cu coronavirus. Piloții au dat alerta, iar avionul a fost așteptat de o echipă de medici. Tânăra a fost transportată la Spitalul din Cluj, unde va rămâne șapte zile.

Ceilalți pasageri și echipajul nu au fost lăsați inițial să coboare din avion, până când nu au fos supuși unui control.

Femeia a sosit de la Varşovia cu o cursă aeriană regulată ce a aterizat pe aeroportul internaţional din Cluj Napoca.

Autorităţile au intrat în alertă după ce pasagera a declarat că a fost în Asia şi ar intrat în contact cu persoane contaminate cu coronavirus. Femeia nu a prezentat până acum simptome, însă acest fapt nu este liniştitor.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul institutului Matei Balş: “Am constatat că în primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie în afebrilitate - fără febră, ceea ce schimbă datale problemei şi monitorizarea la intrarea în ţară a unor astfel de persoane.″

Doar analizele de laborator pot spune dacă pasagera a fost infectată cu coronavirus sau nu. Faptul este cu atât mai îngrijorător cu cât, pacienta a mai intrat în contact şi cu alte persoane înainte să meargă la medic.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele societăţii de microbiologie: "Problema nu e legată de mortalitatea actuală şi de procentul de infecţii grave, ci de posibilitatea că datorită transmiterii repetate interumane acest virus să devină mai patogen şi să producă un număr mai are de decese."

ACTUALIZARE

Specialiștii din Cluj, primele precizări despre stewardesa suspectă de coronavirus

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj​ consideră că "este puțin probabil" ca stewardesa care a stârnit îngrijorare pe Aeroportul Internațional Cluj să fie infectată cu coronavirusul Wuhan.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică din Cluj a precizat, într-un comunicat, că femeia a fost izolată și va fi ținută sub monitorizare.

"În cursul zilei de astăzi, 28.01.2020, pe aeroportul din Cluj Napoca, din cursa Varșovia-Cluj-Napoca, a fost preluată o persoană care a anunțat anterior că este posibil să fi venit în contact cu o persoană cu suspiciune de infecție cu nCoV 2019 (coronavirus). A fost alertat aeroportul și conform procedurii aeronava a fost garată. Medicul epidemiolog din Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj a efectuat anchetă epidemiologică conform procedurilor. În urmă anchetei s-a decis, că măsură profilactică (persoană este asimptomatică) izolarea în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca pentru o perioada de până la 14 zile și prelevarea de probe conform metodologiei", a precizat dr. Moisescu-Goia Mihai, director executiv al DSP Cluj.

Stewardesa, puţin probabil să fie infectată

Reprezentatul DSP Cluj a precizat, după consultațiile de specialitate, că medicii specialiști consideră că este puțin probabil ca stwardesa să fie infectată cu virusul Wuhan.

Cu toate acestea, s-a realizat o evidență a persoanelor care au interacționat cu femeia, acestea fiind sfătuite ca în cazul apariției unor simptome să apeleze numărul 112.

"În urmă consultului de specialitate efectuat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase medicii specialiști consideră puțin probabil că persoană să fie infectată cu nCoV. Pentru pasagerii din aeronava (în număr de 57) s-a întocmit o evidență cu datele acestora pentru a putea fi contactați și monitorizați. Totodată, aceștia au primit informații cu privire la simptomatologia bolii și le-a fost recomandat că în cazul apariției unor simptome să se adreseze serviciului de urgență 112 în vederea transportului la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Clu-Napoca", se mai transmite în comunicat.

Marți la amiază, pilotul unui avion ce opera pe ruta Varșovia - Cluj a anunţat turnul de control că are la bord o posibilă persoană infectată cu coronavirus - o stewardesă care nu prezintă simptome, dar a intrat în contact cu două colege purtătoare confirmate ale virusului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și