Conform vasiledale.ro, situația este evident scăpată de sub control și s-a ajuns ca inclusiv cocaina, unul dintre cele mai scumpe și periculoase droguri, să intre în România frecvent cu autocarele care transportă colete trimise rudelor de românii care trăiesc în străinătate.

Un bărbat din Maramureș, recidivist, ieșit recent din închisoare unde fusese încarcerat pentru contrabandă și infracțiuni privitoare la viața sexuală, a fost condamnat din nou de data aceasta pentru trafic de droguri.

Tribunalul Maramureș a dispus, printr-o sentință care nu este definitivă, ca Nicolae V.C. să se întoarcă în spatele gratiilor pentru 10 ani, 9 luni şi 7 zile închisoare. A fost găsit vinovat pentru participație improprie la trafic internațional de droguri de mare risc.

Individul, stabilit de o perioadă în Spania, în provincia Taragona, trimitea colete frecvent în țară prin intermediul curselor regulate efectuate de societăți de transport persoane pe ruta România-Spania. Destinatarul coletelor era chiar mama lui, care locuiește în comuna Rona de Sus, județul Maramureș.

Femeia era filată încă din anul 2020, bănuită fiind că face parte dintr-o grupare de traficanți de canabis și cocaină care aprovizionează cu cantități mari zona Sighetu Marmației. Un alt membru al acestei grupări este deja condamnat pentru trafic de droguri și el la rândului lui fiind aprovizionat din Spania, prin aceeași metodă, cu droguri trimise cu autocarul.

În dimineața zilei de 21 august 2021, polițiștii de la SCCO Maramureș aflaseră că în Rona de Sus urmează să ajungă autocarul din Spania, iar mama suspectului era destinatara unui colet. Femeia a mers la autocar însoțită de concubinul ei. A luat o geantă de voiaj, dar și un pachet sub formă de plic pe care i l-au înmânat personal unul dintre șoferii autocarului. Mașina celor doi a fost urmărită și apoi trasă pe dreapta în parcarea unui magazin. La percheziția corporală, polițiștii au găsit plicul în care se afla suma de 42.000 de euro, iar în geantă, printre alte mărunțișuri, un bidon de „Vanish Oxi Advance”, aparent inofensiv. Când au desfăcut dopul, polițiștii au găsit, ascuns în detergent, o pungă în care se afla cocaina.

Ancheta internațională a scos la iveală faptul că băiatul femeii nu muncea deloc cinstit în Spania. Cultiva plante de canabis, împreună cu alte persoane din anturajul său (atât cetățeni români, cât și spanioli), dar era bănuit și că ar fi sustras astfel de culturi clandestine aparținând altor persoane, culturi pe care inculpatul și ceilalți membri ai grupării le identificau și le supravegheau cu ajutorul unor drone achiziționate special în acest scop. Drogurile astfel procurate le trimiteau cu autocarul în țară. Se presupune că nu mai puțin de 11 colete cu stupefiante au fost trimise în România din Spania cu autocarul de transport persoane.

Șoferii autocarului au fost audiați, aceștia mărturisind că românul suspectat trimitea frecvent pachete în țară, aceluiași destinatar (mama lui). Uneori, pachetele erau aduse la autocar la punctul de întâlnire din Spania de alte persoane dar destinatar era aceeași femeie sau un alt individ deja condamnat pentru trafic de droguri. Tribunalul Maramureș a dispus, prin aceeași sentința prin care l-a condamnat la 10 ani pe Nicolae V.C., confiscarea sumei de 42.000 de euro trimisă de român mamei sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și