Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte severe de inundații locale, creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tisa — afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Sighetu Marmației, Tur, Iza, Ruscova, Vaser, Lăpuș și afluenții de dreapta ai Someșului Mare aferenți sectorului aval S.H. Nepos, județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice: Tur — bazin superior, Săpânța, Mara, Firiza, Cavnic și Suciu.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologică.

Județele Maramureș, Bistrița-Năsăud și zonele de munte ale județelor Mureș și Satu-Mare se află până joi la ora 18:00 sub atenționare Cod galben de precipitații abundente și intensificări ale vântului.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în regiunile nord-vestice va ploua, iar la munte vor fi precipitații mixte, favorizând topirea stratului de zăpadă.

În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, precum și în zona de munte a județelor Satu-Mare și Mureș, cantitățile de apă vor depăși 20 — 25 litri/metrul pătrat și pe arii restrânse 30 litri/metrul pătrat.

Temporar, vântul va avea intensificări mai ales în Carpații Orientali, cu viteze de 55 — 65 de kilometri/oră, iar pe creste rafalele vor depăși 80 — 90 kilometri/oră.

ANM subliniază că intensificări ale vântului se vor înregistra și în celelalte regiuni, îndeosebi pe parcursul zilei de joi, 23 februarie, local și temporar cu viteze de 50 — 60 kilometri/oră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet