"La ora 8,04 am declanșat la nivel național un exercițiu care simulează un cutremur de magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, un cutremur cu impact la București și Iași. Ora declanșării și momentul declanșării au fost știute de dimineață de trei persoane: domnul președintele Iohannis, domnul prim-ministru și cu mine, asta pentru a ne asigura că vom avea o reacție din partea sistemului, din partea structurilor autorizate. Obiectivul acestui exercițiu este de a testa conceptul de intervenție pe care l-am definit după tragedia de la Colectiv. (...) Practic, exercițiul de astăzi validează sau vrea să valideze acest concept, să vedem dacă procedurile pe care le-am scris, pe care le-am gândit sunt și duc la un concept de intervenție unitar și eficient", a declarat ministrul într-o conferință de presă.

În acest exercițiu sunt implicate toate structurile și autoritățile responsabile într-o astfel de situație, nu doar forțele MAI.

"Vom avea IGSU, spitalele, Ambulanța, Inspectoratul General de Aviație (IGAv), toate forțele care într-un astfel de dezastru vor trebui să se mobilizeze și să răspundă pe conceptele pe care le-am definit în ultimele luni. La nivelul de comunicare publică vrem să replicăm cât mai fidel modul în care am comunica într-o astfel de situație. Gestiunea exercițiului se mută la facilitatea de la Ciolpani, pentru că în cazul unui cutremur major tot acolo se va muta și structura de comandă a ministerului. Facilitatea de acolo este gândită să reziste la un cutremur de peste opt grade. Acolo se va muta inclusiv partea de comunicare", a arătat Tudorache.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că au fost alertate toate inspectoratele pentru situații de urgență, unitățile mari de Poliție, Jandarmerie.

"Toate unitățile mari — Poliție, Jandarmerie — au fost alertate și ridicat nivelul de alertă la roșu, ceea ce înseamnă că toată lumea se aduce de acasă, se pregătește pentru mobilizare, pentru trimitere chiar la zonele afectate. Avem două zone: București și Iași. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a fost activat. Vor fi mii de oameni care participă. Ambulanța a fost alertată, spitalele la nivelul planului alb", a susținut Arafat.

Potrivit acestuia, alerta s-a dat în spitalele din București și urmează să se decidă ce alte spitale din țară vor fi alertate.

"Așteptăm primele evaluări, să știm câte victime sunt, câte zone sunt afectate. Unele forțe care urmează să le decidem în centrul de la Ciolpani vor începe să se deplaseze cu girofaruri și sirene către București și Iași. Lumea nu trebuie să intre în panică când va vedea coloane de mașini de urgență care sunt în deplasare. Vor fi câteva sute de oameni mobilizați să se deplaseze la București. Acest exercițiu este de foarte mare importanță pentru noi, întrucât este unul real. A fost anunțat și Statul Major al Forțelor Armate, ca forță principală de sprijin, pentru a pune în alertă și partea de aviație, și forțele care pot să ne vină în sprijin", a explicat demnitarul.

El a informat că în cazul unei situații de urgență reale statul poate rechiziționa excavatoare, camioane, dar și alte materiale necesare unei intervenții.

"Sunt mai multe forțe private de care avem nevoie. S-ar putea să avem nevoie de excavatoare, de camioane private. Ambulanțele private intră exact pe codul roșu. (...) Privatul gen resurse, excavatoare, camioane, alte mijloace, chiar dacă nu le vom deplasa fizic, o să fie verificate, registrul de capabilități va fi verificat. Să vedem dacă sunt numai pe hârtie sau cei care au zis că pot să le pună la dispoziție le vor pune la dispoziție. Avem voie prin declararea unei stări de alertă sau de urgență și să ajungem la rechiziționare. Bineînțeles, se plătesc costurile. Dacă este nevoie să se ajungă la acest nivel, dacă calamitatea este de această amploare. (...) Dacă era un cutremur adevărat, nu trebuia să anunț Bucureștiul, pentru că el singur intervenea", a susținut Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că în prezent mobilizarea merge conform planului.

Raed Arafat a subliniat că exercițiul nu este menit să fie o demonstrație de succes, ci are scopul de a descoperi ce nu merge bine și pentru a se face îmbunătățiri. "Nu mă aștept să fie perfect, vom găsi lucru de îmbunătăți", a conchis secretarul de stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet