Potrivit paginii oficiale a liceului, istoria Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” începe în anul 1919. Data înfiinţării liceului este 29 iunie / 12 iulie 1919. Primul director, numit de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, a fost profesorul dr. Gheorghe Hetcou, care a condus liceul până în 1940. La deschidere, liceul a avut 172 elevi, 17 profesori, iar cursurile s-au desfăşurat în 8 săli de clasă, un laborator de chimie, un laborator de fizică. Biblioteca liceului dispunea de 10.099 volume.

În perioada interbelică, numărul absolvenţilor a ajuns la 561. Pe perioada războiului, liceul românesc a fost desfiinţat, în locul lui funcţionând un liceu în limba maghiară. Liceul „Gheorghe Şincai” s-a redeschis la 1 decembrie 1944, dar cursurile şcolare s-au reluat numai în ianuarie 1945, director fiind numit canonicul şi catihetul Dr. Vasile Ţiplea. Imediat după război, liceul a funcţionat cu secţie română şi secţie maghiară, până la înfiinţarea în oraş a liceului maghiar. Acesta din urmă a funcționat distinct până în anul 1959, când a fost reintegrat ca secție a Liceului „Gheorghe Şincai”. Secția maghiară a existat până în anul 1998 când s-a înfiinţat Liceul Teoretic „Németh László”.

În anul 1959, clădirea liceului a fost extinsă cu 20 de săli de clasă şi o sală de gimnastică. Extinderile au continuat în anii 70–80, ajungându-se la 44 săli, o parte din ele urmând a fi amenajate ca laboratoare. În urma reabilitării complete a corpului D (cel construit în anii 70–80), prin recompartimentare, s-au obținut încă 2 săli de clasă și o încăpere pentru pază și monitorizare a spațiilor școlii. Afirmarea liceului pe plan naţional este din ce în ce mai puternică odată cu iniţierea olimpiadelor şcolare pe discipline de învăţământ.

În anul 1956 liceul apare pentru prima dată în lista şcolilor cu performanţe deosebite, prin eleva Maria Pop care a obținut o mențiune la Olimpiada Națională de Matematică. În anii următori participarea la concursurile naţionale ale elevilor devine aproape un scop, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, constituind o posibilitate de afirmare în plan naţional atât a lor, cât şi a şcolii. Se ajunge astfel la un palmares impresionant, ce se constituie într-o veritabilă carte de vizită a liceului: 49 premii la olimpiadele internaţionale, 819 premii la olimpiadele naţionale și foarte multe alte premii la concursurile școlare și la sesiunile de referate şi comunicări ale elevilor. În plan sportiv, liceul a avut echipe campioane naţionale la gimnastică, baschet şi volei şi foarte multe premii la concursuri judeţene şi interjudeţene pentru elevi. Cel mai important lucru este faptul că aproximativ 20.000 de tineri şi-au încheiat studiile liceale în instituția noastră, majoritatea absolvind apoi cursurile unor instituţii de învăţământ superior. De asemenea, 145 de elevi ai clasei a VIII-a au absolvit cursurile gimnaziale, au susținut examenul de Evaluare Națională, iar 136 dintre ei au fost admiși ca elevi de liceu ai colegiului.

Cum a fost posibilă schimbarea

Specialiştii în IT susţin că schimbarea a fost făcută de cineva din interiorul instituţiei. Motivul este unul foarte simplu: procedurile care trebuie urmate sunt stricte şi necesită câteva documente la care nu ar putea să aibă acces decât cineva din şcoală.

Pentru a identifica o locaţie pe Google maps se trimite o solicitare la Google cu adresa exactă. Sediul Google pentru Europa de Est este la Paris şi cei de acolo după ce identifică prin satelit locaţia, clădirea efectiv, trimit o scrisoare cu un cod care trebuie introdus de solicitant.

“Cine a trimis solicitarea trebuie să aibă acces la corespondenţa şcolii. Nu este chiar uşor să schimbi o locaţie şi scrisoarea cu acel cod de identificare vine pe adresa indicată”, a precizat Raul A., specialist IT.

Probabil că este o glumă a unui elev sau a unui fost elev, cert este că unul dintre cele mai bune licee din judeţ a devenit “lagăr de concentrare”. Oricine este străin de oraş şi doreşte să ajungă la locaţie cu ajutorul google maps va vedea noua denumire a şcolii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și