În producțiile americane apare adesea câte un îndrăgostit care își urmărește iubita cu patimă, ducând la o serie de situații comice. Julia R. Lippman, profesor, expert în gen și sexualitate la Universitatea Michigan, este de părere că aceste filme nu sunt numai amuzante.

Ea a realizat un studiu pentru a afla dacă acest tip de filme influențează pozitiv sau negativ relațiile amoroase și a publicat rezultatele cercetării "I Did it Because I Never Stopped Loving You" (Am făcut-o fiindcă nu am încetat niciodată să te iubesc). Specialista și echipa sa afirmă că femeile acceptă mai ușor comportamentele obsesive ale partenerilor dacă le privesc dintr-o perspectivă romantică. Altfel spus, nu trebuie să se lase hărțuite, dar altfel stau lucrurile dacă bărbatul care le hărțuiește este îndrăgostit de ele.

Pentru a-și confirma ipoteza, Julia R. Lippman a intervievat 426 de femei împărțite în trei grupe. Prima grupă a vizionat filme în care hărțuirea era prezentată în mod pozitiv — ca în "There`s Something About Mary" (1998), în care Matt Dillon (Pat Healy) o urmărește pe Cameron Diaz (Mary). Celei de-a doua grupe i s-au prezentat thrillere în care hărțuirea apare ca negativă — ca în "Sleeping with the Enemy" (1991), în care Julia Roberts este terorizată de Patrick Bergin, în rolul soțului violent. A treia grupă s-a uitat la filme documentare, printre care "La Marche de l`empereur" (2005), cu o pereche de pinguini care, printre mulți alții, traversează una din cele mai ostile regiuni ale lumii.

Lippman a spus pe site-ul The Guardian că "femeile care au vizionat filme unde se prezenta o urmărire romantică persistentă — primul caz — erau mai dispuse să accepte ceea ce se numește +miturile hărțuirii+ decât cele care se uitaseră la agresiuni masculine înspăimântătoare — al doilea caz — sau la documentare benigne cu animale — ultimul caz". Aceste "mituri ale hărțuirii" constau în "idei false sau exagerate asupra hărțuirii, care îi minimalizează gravitatea, cu alte cuvinte, cine aprobă acest lucru are tendința să ia lucrurile mai puțin în serios".

Cercetătoarea își atenuează totuși afirmațiile, spunând că "evident că este distractiv într-o comedie să îl vezi pe Ben Stiller urmărind-o pe Cameron Diaz atâta vreme cât știi că în viață lucrurile nu stau așa". Într-un interviu de pe Global News, Lippman arată că "problema acestor comedii este că influențează mult mitul dragostei...Dragostea este extraordinară, însă la fel este și respectul față de celălalt".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet