Ferdinand a iubit Maramureşul şi pe locuitorii acestuia. Nu întâmplător a vizitat acest colţ minunat de ţară în repetate rânduri. Pentru prima dată a venit la Baia Mare (pe atunci aparţinea de judeţul Satu Mare) în ziua de 26 mai 1919, ocazie cu care l-a decorat pe generalul Marcel Olteanu cu ordinul militar de război Coroana României în gradul de Comandor şi cu panglica de Virtutea Militară, pentru modul distins cu care şi-a condus Detaşamentul în zona Maramureşului Istoric.

A doua vizită a întreprins-o în Sighetu Marmaţiei, în ziua de 30 septembrie 1921, la ora 12.45, fiind întâmpinat de prefectul judeţului Maramureş, dr. Vasile Meşter, subprefectul Victor Hodor, primarul dr. Alexandru Moldovan, episcopul Gherlei, dr. Iuliu Hossu, precum şi de către toate autorităţile civile şi militare. Din suita Regelui au făcut parte adjutantul regal, maior Koslinski, directorul Siguranţei din Cluj, Bianu, şi fostul ministru al Ardealului, Mocsony. A vizitat cu această ocazie Palatul Cultural „Principele Carol”, Spitalul din Sighet, unde s-a interesat de soarta fiecărui bolnav, Şcoala Normală de Băieţi, Biserica greco-catolică, Biserica ruteană, Biserica reformată şi Sinagoga principală.

O altă vizită întreprinsă pe meleagurile noastre a avut loc în perioada 20 - 22 iulie 1923 pe Valea Vaserului din Vişeu, unde regele a avut un castel de vânătoare. A fost, de fapt, o documentare cu privire la această zonă, în special, şi a Transilvaniei, în general. Din delegaţia regală a făcut parte regina Maria, A.S.R. principele Carol cu soţia sa Elena, A.S.R. principele Nicolae şi ex regina Greciei.

Regele Ferdinand a revenit în ziua de duminică, 30 septembrie 1923, ora 16.00, în localitatea Vişeu de Sus pentru a participa la o vânătoare de cerbi în zona muntelui Făina.

În duminica zilei de 14 octombrie 1922, între orele 10.00-13.00, la Palatul Cotroceni a avut loc solemnitatea încoronării Regelui Ferdinand I ca rege al României Mari. Glasul clopotelor care au marcat acest moment au bătut şi la Sighetu Marmaţiei.

Acelaşi glas de clopote a fost auzit şi în ziua de 20 iulie 1927, când regele Ferdinand s-a stins din viaţă. Toate instituţiile civile şi militare din Sighet au arborat drapelul îndoliat. La 21 iulie 1927, s-au oficiat servicii religioase la toate bisericile din localitate, pentru odihna sufletului regelui Ferdinand I. La aceste servicii religioase au luat parte toate autorităţile militare şi civile din garnizoană, în ţinută de doliu.

În ziua de 24 iulie 1927, la ora 17.00, în momentul în care s-a făcut înmormântarea Regelui la necropola regală de la Curtea de Argeş, la Capela Ortodoxă din Sighet s-a săvârşit un serviciu religios.

Material scris de dr. Laurenţiu Batin

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și