Comisia Europeană a adoptat vineri o propunere comună (Înaltul Reprezentant-Comisie) privind un nou pachet de măsuri pentru a menține și a consolida eficacitatea celor șase pachete de sancțiuni de amploare și fără precedent ale UE împotriva Rusiei, informează un comunicat al Comisiei Europene.

„Pachetul de ”menținere și aliniere” adoptat clarifică o serie de dispoziții pentru a consolida securitatea juridică pentru operatori și punerea în aplicare de către statele membre. De asemenea, acesta aliniază în continuare sancțiunile UE cu cele ale aliaților și partenerilor noștri, în special în cadrul G7. Este important faptul că pachetul reiterează poziția fermă a Comisiei de a proteja securitatea alimentară în întreaga lume”, subliniază comunicatul Comisiei Europene.

Sancțiuni prelungite până în ianuarie 2023

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare. Prin urmare, propunem astăzi să înăsprim sancțiunile noastre dure împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Sancțiunile UE sunt dure și incisive. Continuăm să îi vizăm pe cei apropiați lui Putin și Kremlinului. Pachetul de măsuri de astăzi reflectă abordarea noastră coordonată cu partenerii internaționali, inclusiv cu G7. În plus față de aceste măsuri, voi prezenta Consiliului propuneri pentru includerea pe listă a mai multor persoane și entități, cu înghețarea activelor acestora și limitarea capacității de a călători”, a precizat, la rândul său, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

Interdicție de import pentru aurul rusesc

Pachetul de măsuri adoptat vineri va introduce o nouă interdicție de import pentru aurul rusesc, consolidând în același timp controalele asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare și de tehnologii avansate. Astfel, va consolida alinierea sancțiunilor UE la cele ale partenerilor din G7 și va consolida cerințele de raportare a tranzacțiilor pentru a înăspri înghețarea activelor UE, precizează Executivul comunitar.

De asemenea, pachetul reliefează faptul că sancțiunile UE nu vizează în niciun fel comerțul cu produse agricole între țările terțe și Rusia. De asemenea, textul clarifică domeniul de aplicare exact al unor sancțiuni financiare și economice.

În cele din urmă, se propune prelungirea sancțiunilor actuale ale UE cu șase luni, până la următoarea revizuire, la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Pachetul va fi acum discutat de statele membre în cadrul Consiliului European în vederea adoptării sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și