Excelenta Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, a vizitat joi, 23 martie, Palatul Administrativ din Baia Mare, unde a avut o intrevedere cu prefectul judetului Maramures, Sebastian Mihai Luput, presedintele Consiliului Judetean, Gabriel Zetea, primarul municipiului Baia Mare, Marinel Rob si directorul SPAS Baia Mare, Bogdan Gavra.

Hans Klemm a aratat ca integrarea persoanelor defavorizate in societate este un demers pe care Statele Unite il sprijina. De asemenea, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii Maramures, in conditiile in care Romania se confrunta cu un deficit al fortei de munca, integrarea acestor persoane este o problema importanta.

Prefectul Sebastian Mihai Luput i-a descris diplomatului situatia cu care se confrunta Romania dupa ce o mare parte a populatiei a plecat din tara, in cautarea unui loc de munca mai bine platit. Luput a explicat americanului: “In Maramures, procentul celor plecati este peste media nationala, ceea ce a dus la scaderea fortei de munca la nivel judetean. Acesta este un motiv pentru care in ultimul timp am avut mai putine investitii in Maramures. Am incercat mai multe metode de integrare a persoanelor cu probleme sociale, inclusiv reconversia lor profesionala”.

“Chiar acum avem pe rol un proiect, impreuna cu SPAS, Directia de Protectie a Copilului si unul dintre cei mai mari investitori din Maramures, Universal Alloy Corporation, prin care incercam sa formam tineri cu varste intre 15 si 18 ani, din case de tip familial. Ei vor invata o meserie si isi vor gasi un loc de munca in aceasta companie. Se vor face clase speciale pentru fiecare meserie dorita de cei de la UAC; o parte din finantare va fi asigurata de Ministerul Educatiei, iar restul de UAC. In felul acesta, firma isi va asigura forta de munca pentru viitor”, a spus prefectul.

Americanul a vorbit cu autoritatile locale despre problema pungii de saracie de pe Pirita, acesta recunoscand ca problema este complexa si a apreciat eforturile SPAS in ceea ce priveste educarea copiilor din familii cu probleme.

O alta problema de care diplomatul s-a aratat interesat a fost comunitatea evreiasca din judetul nostru si Casa Memoriala Elie Wiesel din Sighetu Marmatiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și