Concertul pascal, cu tema Polifonia Romană, piatră prețioasă a muzicii liturgice, va avea loc duminică, 26 martie, de la ora 11:30 la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Satu Mare și de la ora 18:00, la Biserica Sfânta Cruce din Baia Mare.

Evenimentul este organizat de către Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș.

Corul Cappella Giulia acompaniază celebrările liturgice în Bazilica Papală Sfântul Petru, oficiate de Capitoliul din Vatican, prin cântări gregoriene și polifonice, oferind serviciilor religioase splendoare și solemnitate deosebită.

Corul a fost reorganizat de Papa Iuliu al II-lea (de unde provine și numele Capelei) în anul 1513. De-a lungul istoriei, în timpul procesiunilor solemne sau la serviciile religioase cu ocazia Paștelui și a Crăciunului pontificate de Sfântul Părinte, Corul Cappella Giulia și Corul Cappella Sistina asistau împreună și interveneau în momente diferite.

Componența corului de atunci era de 4 bași, 4 tenori, 4 contratenori (12) și 6 soprane pueri cantores.

În zilele noastre, menirea Corului rămâne aceea de a acompania celebrările solemne din Bazilica Papală Sfântul Petru ale Capitlului din Vatican (corpul canonicilor din Bazilică).

Cei mai recenți dirijori ai Corului Cappella Giulia sunt: maestrul Armando Renzi (1960-1979) și maestrul Pablo Colino (1980-2006). Componența Corului: cor viril (40 membri) și cor mixt (16 membri).

Dirijor: Jafet Ramon Ortega Trillo.
Pianist titular al Bazilicii Sfântul Petru: Goettsche James Edward.
Prefect al Canonicilor Capitlului din Vatican și Responsabil al Corului: Rev. Mons. Tarcisio Cola.
Biroul eparhial de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și