Publicația, care este una de referință în Olanda, citează trei surse care "au contribuit la finalizarea raportului" asupra prăbușirii aeronavei.

Biroul olandez pentru Securitate (OVV), care a coordonat ancheta internațională, urmează să prezinte marți oficial concluziile raportului, la 15 luni de la prăbușirea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur și care a fost doborât într-o zonă afectată de lupte între separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene.

În tragedie și-au pierdut viața toate cele 298 de persoane aflate la bord, două treimi dintre victime fiind olandezi.

Ucraina și SUA susțin că avionul a fost doborât de separatiști proruși cu o rachetă sol-aer de tipul BUK, ce le fusese furnizată de Rusia. De cealaltă parte, Moscova respinge acuzațiile și atribuie forțelor ucrainene responsabilitatea pentru această tragedie.

Potrivit surselor citate de Volkskrant, raportul conține hărți care arată mai multe locuri din care ar fi putut fi lansată racheta, toate situate într-o zonă controlată de rebeli.

Raportul arată care sunt cauzele prăbușirii, dar nu spune cine a apăsat pe trăgaci, element care poate fi stabilit numai de o anchetă penală. Totuși, două dintre surse susțin că elemente cuprinse în raport indică o implicare a Rusiei.

"Suspectez un ajutor din partea unor militari ruși", a declarat, pentru Volkskrant, una dintre surse. Racheta "BUK a fost în orice caz concepută și produsă în Rusia și putem porni de la principiul că rebelii nu știau să folosească singuri un astfel de dispozitiv", a adăugat sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și