Cele 15 țări din Consiliul de Securitate, reunite de urgență la New York, le-au solicitat Israelului și grupării Hamas să aplice deplin încetarea focului pe întreaga durată a sărbătorii musulmane Aid el-Fitr, care marchează sfârșitul Ramadanului, și după aceea.

Ele au mai solicitat „respectarea deplină a dreptului internațional, în special a celui privind protecția civililor”, precum și eforturi „pentru punerea în aplicare a unui armistițiu durabil și respectat integral, pe baza inițiativei egiptene” de mediere.

Declarația mai „subliniază necesitatea furnizării imediate de asistență umanitară populației palestiniene din Fâșia Gaza”, inclusiv prin creșterea contribuțiilor la UNRWA (Biroul ONU pentru refugiații palestinieni).

La trei zile după bombardarea sângeroasă a unei școli ONU în Gaza, Consiliul de Securitate „subliniază că obiectivele civile și umanitare, între care cele ale ONU, trebuie să fie respectate și protejate, invitând toate părțile să acționeze în conformitate cu acest principiu”.

Armata israeliană a dat asigurări că nu este responsabilă pentru incidentul de la școala Beit Hanoun (nord), înregistrat joi, când potrivit surselor palestiniene cincisprezece refugiați au fost uciși în urma unui tir israelian.

În fine, „declarația prezidențială” a Consiliului de Securitate, citită public de către președintele său pentru luna iulie, ambasadorul ruandez Eugene-Richard Gasana, „îndeamnă părțile și comunitatea internațională să realizeze o pace globală” în Orientul Mijlociu, bazată pe coexistența pașnică a două state, unul israelian și unul palestinian.

Iordania, singura țară arabă în Consiliul de Securitate al ONU, a insistat, potrivit diplomaților, ca declarația să fie adoptată fără întârziere.

Președintele american Barack Obama a intervenit personal duminică pentru a cere aliatului său israelian să accepte o încetare a focului „imediată și necondiționată” cu Hamas în Fâșia Gaza, unde ostilitățile au scăzut în intensitate odată cu apropierea sfârșitului Ramadanului.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a reiterat la rândul său „în termenii cei mai fermi”, necesitatea de a prelungi armistițiul respectat timp de 12 ore sâmbătă.

De la începutul conflictului, circa 1.030 de palestinieni au fost uciși, conform surselor palestiniene. De partea cealaltă, armata israeliană, care a lansat la 17 iulie o ofensivă terestră de amploare în Fâșia Gaza, a pierdut 43 de soldați, iar trei civili israelieni și-au pierdut viața în atacurile palestiniene cu rachete.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet

Asociatia MUZICANDO - Sus?ine?i educa?ia prin joc!