„Analizând oportunitatea de promovare a județului Maramureș și dezvoltarea și promovarea turismului maramureșean, Consiliul Județean Maramureș va fi prezent în Luxemburg, în 9 mai 2019, alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”. Ziua de 9 mai este nelucrătoare în Luxemburg și atunci va fi organizat, în cea mai reprezentativă piață a orașului, Târgul European, unde fiecare țară membră UE va avea un stand propriu cu produse locale specifice – culinare, tradiționale, de turism, iar afluența de public european sau internațional va fi mult mai mare. La acest eveniment, România va fi reprezentată de județul Maramureș”, a precizat Gabriel Zetea, președintele CJ MM.

Pentru ca în perioada 11 – 12 mai 2019, Consiliul Județean Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” să participe la ”Celebrarea Zilei Europei la Poarta maramureșeană de la Viena”.

Maramureșenilor li se reamintește că în 7 mai 2006 avea să fie inaugurată ”Poarta maramureșeană” de la Viena, capitala Austriei, țară care deținea la acel moment președinția UE, iar poarta a reprezentat un simbol al intrării României în UE. Poarta maramureșeană a devenit o atracție turistică și un loc de întâlnire anuală a românilor din Austria, iar în preajma Zilei Europei, care se aniversează în 9 mai, județul Maramureș a mai organizat momente artistice și degustări culinare la această poartă.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, a arătat că, în Luxemburg, Maramureșul va participa la sărbătoarea Europei, eveniment organizat de reprezentanții Comisiei Europene în această țară, împreună cu misiunile acreditate din partea țărilor membre.

”În 9 mai vor fi prezenți cu standuri de promovare participanți din cele 27 de state membre. Județul Maramureș ca reprezentant al României, țara care deține până la 30 iunie Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, va avea o zonă specială în această piață unde vor fi pregătite gustări tradiționale, vor fi organizate prezentări tematice de către meșterii populari, vor fi expuse produse de artizanat, dar și costume populare din România. În seara zilei de 8 mai va avea loc un meci de fotbal între Ambasada României și selecționata Maramureșului, care vor juca împotriva reprezentanților misiunilor diplomatice ale Comisiei Europene.

Căpitanul echipei noastre va fi Gică Popescu, consilier onorific al primului-ministru, cel care va fi prezent în Luxemburg pentru a promova România ca și țară organizatoare a turneului final Euro 2020, care se va desfășura în București”, a declarat vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș.

În ceea ce privește deplasarea de la Viena, reprezentantul executivului Consiliului Județean a arătat că, edițiile din 2006, 2009 și 2010 au înregistrat un real succes în rândul turiștilor, a comunității românești din Austria dar și a locuitorilor Vienei. ”Reluăm o acțiune începută de predecesorii noștri, care a fost întreruptă. În acest sens, în contextul Zilei Europei și a deținerii președinției Consiliului UE de către România, considerăm că este un mod benefic de a promova județul, dar și de a întări relațiile pe care administrația județeană le dezvoltă cu autoritățile din Viena. Ne dorim să reabilităm Poarta maramureșeană din Viena și să organizăm un eveniment special în jurul porții, la care să participe administrația locală și cetățenii sau turiștii aflați în tranzit prin Viena, dar și românii din Diaspora. Alături de delegația maramureșeană, vom marca Ziua Europei într-un mod aparte, încercând să îi aducem pe toți cei prezenți mai aproape de valorile noastre tradiționale prin cântec, port popular și meșteșuguri”, a subliniat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și