O scurtă secvență de 19 secunde arată cum un bărbat escaladează o pantă înzăpezită, clătinându-se sub povara a două colete ce par grele și despre care abonații și vizitatorii canalului lui Glagola află că sunt burdușite cu țigări.

Bărbatul are capul acoperit, iar de la distanță pare că poartă o haină groasă, albastră, și pantaloni negri.

Camera panoramează stânga și dezvăluie un alt bărbat, îmbrăcat la fel, situat mai sus pe munte și care păzește niște cutii similare celor cărate de primul bărbat.

Din apropiere, hainele albastre ale celor doi sunt, de fapt, pelerine de vânt semitransparente, care acoperă veșmintele groase, negre.

Din felul în care sunt filmate imaginile reiese că cel puțin trei oameni au luat parte la operațiunea de contrabandă.

Iată explicația jurnalistului Glagola care, potrivit informațiilor de pe paginile sale de pe rețelele sociale, lucrează la postul ucrainean Novy TV.

"Am reușit să obțin un videoclip exclusiv cu contrabandiștii din Transcarpați, care trec munții spre România. Videoclipul a fost filmat în data de 12 decembrie.

Mi-a fost dat anonim de către unul dintre acești contrabandiști. Contrabandiștii pleacă din zona satului Dilove spre granița cu România si trec peste muntele Menciul.

Un contrabandist poate câștiga 100-150 de euro la o astfel de ”cursă”. Ei traversează masivul Menciul până în România.

Acolo, mărfurile sunt lăsate în locul convenit. Pot face 3-4 curse pe săptămână. Totul depinde de condițiile meteorologice și de rezistența fizică.

De obicei, o persoană ia două astfel de cutii pline cu țigări, ca în videoclip. Cine este mai puternic fizic trage trei cutii deodată", se spune în textul care însoțește imaginile.

Publicat luni dimineață, clipul a strâns peste 32 de mii de vizualizări în primele șase ore.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet