Oficialii Parcului Național au demarat o serie de controale la aceste stâne pentru a se constata în teren respectarea legii.

“Se întâmpla ca sunt și câini mulți, mai ales la stânele bistrițenilor. De o săptămână facem controale la stâne. Și verificăm numărul de câini și dacă respectă regulile de pășunat în parc. Legea, așa cum e ea acum, în 80% din cazuri este respectată de ciobanii din Maramureș. Există probleme cu purtatul jujeelor. După 40 de ani de reglementare, legiuitorul a decis într-o noapte, după ce stânașii au sărit gardul guvernului, să abroge acel articol. Noroc că noi am fost vigilenți și ne-am prins în regulamentul parcului reglementări clare”, spune Ioan Muntean, șeful pazei Parcului Național.

Mihaela Poll, director al Administrației Parcului Național Munții Rodnei, a precizat că amenzile pleacă de la 500 de lei și pot ajunge la 60.000 lei. Poll recunoaște că au fost sesizări din partea turiștilor pe acest subiect, la fel cum nu neagă faptul că sunt și administratori de stână cu care nu te poți înțelege. Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că în acest parc sunt 110 stâni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet