Au urmat apoi două săptămâni de coșmar. „Baby l-a avut prima și deja era prea târziu ca să mai fac ceva. Era clar ca îl iau și eu. L-a luat de la muncă. Simptomele au fost diferite la amândoi. Baby avut febră primele două zile, pe urmă și-a pierdut gustul și mirosul. Avea dureri de cap și oboseală. Eu am avut dureri musculare mari, la început de la picioare. Aveam un sentiment ca și cum cineva îmi rupe mușchii. După câteva zile au început să mă doară rinichii, ficatul și stomacul. Nu puteam să stau în picioare mai mult de 5 minute. A fost greu, pentru că am stat în casă închiși 2 săptămâni, întinși în pat sau pe canapea. Și nu doar fizic, ci psihic te afectează enorm. Numeri zilele și nu știi ce urmează”, povestește Cosmin Carp.

Paracetamolul, singurul tratament primit

Odată ce au fost confirmați cu noul coronavirus, cei doi maramureșeni au primit o serie de recomandări din partea autorităților și au fost lăsați să stea acasă, cu tratament cu paracetamol. “Nu am avut supraveghere medicală. Aici când te sună să îți spună rezultatul testului îți explică exact ce urmează. Dar în același timp te și informează că orice schimbare în sănătatea ta trebuie anunțată, iar dacă se înrăutățește vine după tine automat. Ideea a fost să lase oamenii să își dezvolte anticorpi. Nu avea niciun rost să iau eu un pat când alții aveau mai mare nevoie. Ne-au zis de la NHS că teoretic după 10 zile nu mai suntem infecțioși dacă avem cazuri ușoare de Covid. Noi am stat 14 zile până să ieșim din casă și ne-am întors la muncă după 2 săptămâni și 3 zile. Tratamentul a constat în paracetamol. Atât. Noi am avut virusul în aprilie. Nu se știa încă niciun tratament. Acuma am văzut că există diferite chestii să te ajute. Dar atunci nu erau prea multe. Adevărul e că nu știu prea bine ce a apărut nou, pentru că în ziua când m-au sunat cu rezultatul testului, m-am și oprit din cititul știrilor de Covid”, a mărturisit Cosmin Carp, sau Coco, cum este cunoscut de colegii de breaslă.

Cosmin mai are dureri musculare și la câteva luni de la vindecare

Și familia din țară a fostului jurnalist a trecut prin clipe grele. Coco povestește că-și suna mama și de patru ori pe zi și-și lua temperatura de față cu ea, pentru a se liniști că amândoi sunt bine. După ce greul a trecut, Cosmin spune că în continuare a rămas cu mici sechele. Și la câteva luni distanță de la vindecare, mai are din când în când dureri musculare nejustificate. “Sechele majore nu am, dar mai am și acum zile când am dureri musculare inexplicabile. Chiar dacă nu fac cine știe ce antrenament câteodata simt dureri care nu-și au rostul. Despre riscul de reinfectare nu au putut să ne spună. Nu cred că știe nimeni, în schimb ne-au spus că, cel mai probabil, ne-am dezvoltat anticorpi și chiar dacă o să-l contractăm din nou, nu o să mai fie așa de rău”, a declarat Cosmin Carp.

„La fel cum poate să treacă ușor, poate să te omoare”

Chiar dacă el și soția sau au avut noroc, Coco spune că a văzut și oameni care au pierdut lupta în fața coronavirusului. Celor care nu cred în COVID-19 le transmite să se gândească și la cei din jur și să nu pună viețile altora în pericol. “Dacă ei cred sau nu, e alegerea lor. Dar trebuie să fie conștienți că dacă iau virusul pun în pericol zeci de vieți. La fel cum poate să treacă ușor, poate să te omoare și pe tine, și pe cei din jurul tău. Nu își au rostul comentariile, trebuie să respecte doar câteva reguli de bază. Nu mă deranjează că sare lumea, sper doar ca cineva să conștientizeze că nu e glumă. Dacă ei nu au avut, sunt norocoși, dar asta nu înseamnă că alții nu au suferit de pe urma virusului. Da, noi am scapat cu bine, dar cunosc personal cel puțin 20 de oameni care l-au avut. Și am văzut oameni care au murit de virusul ăsta. E oribil. În Scoția lumea rspecta regulile perfect. Nu auzi comentarii. S-au săturat și ei clar, dar există frica de virus, pentru că au murit prea mulți”, concluzionează Cosmin Carp.

Citește și

loading...