Sfântul mucenic Ştefan este considerat primul care a vestit şi a mărturisit credinţa în Iisus Hristos, dar şi care şi-a dat viaţa în numele ei, fiind ucis cu pietre de cei ce nu l-au crezut.

De origine iudeu, Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim. El s-a bucurat de întâietate în rândul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Numele său însă este de origine greacă, însemnând "coroană".

Tradiţii și obiceiuri. Ce este bine să faci de Sfântul Ştefan
În data de 27 decembrie, de Sfântul Ştefan, credincioşii fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit şi împart pachete persoanelor care poartă numele mucenicului Ştefan.

Cei care au probleme de sănătate sau sunt în conflicte puternice cu alte persoane este bine să aducă în interiorul căminului o icoană sfinţită cu Sfântul Ştefan, dar şi să îl cinstească pe mucenic prin fapte bune, prin bunătate, prin iertarea păcatelor celui apropiat. Încercaţi să cădeţi la pace cu aceia care v-au greşit şi cereţi iertare celora cărora le-aţi trădat aşteptările.

În această zi, în anumite zone ale ţării se prepară şi pâinicile lui Ştefan, un preparat asemănător cozonacului. Aluatul este uns cu miere, iar pâinicile se coc în forme rotunde, amintind de poartea cruntă a Sfântului Ştefan, ucis cu pietre.

Merindele sunt duse la biserică pentru sfinţire, apoi împărţite copiilor săraci.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet