„Este scăzut numărul de donatori şi avem noroc cu aparţinătorii care vin în grupuri pentru bolnavii lor. Sunt zile cu 20 de donatori, rare sunt cele cu 40 de donatori, dar numai atunci când vin aparţinătorii pentru un anumit bolnav. În medie avem cam 25-30 de donatori pe zi, dar o medie de 40 de donatori pe zi ar fi un număr relativ satisfăcător.

Instituţiile mari ar trebui să vină cu angajaţii să doneze, pentru că cererea este foarte mare, iar cei care se prezintă sunt în număr mic raportat la cerere. Grupurile de aparţinători sunt atât de mari cât reuşesc să adune cei implicaţi. Avem şi grupuri de două-trei persoane, dar şi de zece. Depinde însă şi de caz, de cât de grav e pacientul sau cine este bolnav”, a declarat Daniela Veber, biolog principal în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureş.

Unii aparţinători renunţă să doneze

Chiar dacă în Maramureş este criză de donatori în această perioadă, există şi situaţii în care aparţinătorii veniţi la centrul de transfuzie renunţă la donare, dacă constată că grupa lor de sânge nu este compatibilă cu cea a bolnavului.

„Dacă cumva noi nu reuşim să satisfacem în totalitate cererile spitalelor, ele fac comandă în alte judeţe precum Satu Mare, Sălaj. Ei fac zilnic comandă, iar noi tot ce analizăm, este validat şi în limite normale, trimitem. Încercăm să onorăm comenzile în măsura în care avem. Spitalul Judeţean este cel mai mare consumator, dar trimitem şi în restul judeţului. Este greu şi avem nevoie de sprijin din partea populaţiei. Am ajuns aici pentru că nu este formată conştiinţa populaţiei de a veni şi de a dona onorific, de a face un gest umanitar, pentru că vii să donezi pentru un semen care are nevoie. Unii, din păcate, vin doar de nevoie.

Ar fi necesară o campanie de conştientizare, de educaţie. În licee ar trebui începută promovarea, în clasele a XI-a, a XII-a, pentru că vârsta minimă de donare este de 18 ani. Sunt tineri care vin, dar nu aşa de mulţi încât să spunem că generaţia mai tânără este un sprijin şi de viitor. Mai sunt care renunţă să doneze, dacă nu sunt grupa de sânge de care e nevoie. Nu sunt foarte multe cazuri, dar au fost”, a concluzionat Daniela Veber.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și