„La Spitalul din Borşa avem în momentul de faţă o singură fiolă de ser antiviperin. Din discuţiile pe care le-am avut cu cei de la spital e vorba de o carenţă care există la nivel naţional. Din ce ştiu eu, aprovizionarea se face prin farmacia Ministerului Sănătăţii. Oricum, noi le recomandăm turiştilor să nu se abată de la potecă, să ocolească vipera dacă o întâlnesc… Pentru că viperele nu atacă decât dacă sunt luate prin surprindere sau când sunt atacate. Pietrosul Rodnei este una din zonele unde se pot întâlni vipere, mai ales că ele prefer stâncăriile şi aici, la Pietrosu, sunt destule”, a declarat Daniel Timiş, şeful Salvamont Borşa.

Managerul Spitalului de Recuperare Borşa, Ana Pop, confirmă cele spuse de către şeful Salvamont Borşa: „Da, este adevărat. Mai avem o singură fiolă de ser antiviperin. Am făcut demersuri pentru a mai primi doze. Am cerut din primăvară o suplimentare a dozelor, dar nu am primit nimic încă. Din răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Sănătăţii, ni s-a spus că au fost achiziţionate două loturi de ser antiviperin, dar analizele efectuate au scos la iveală faptul că serul nu corespunde din punctul de vedere al calităţii. Am cerut 10 doze, dar nu am primit nimic”, a menţionat Ana Pop.

Spitalul Sighet nu mai are doze

Dacă la Borşa mai există o singură doză de ser antiviperin, la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei acestea nu mai există deloc. Cel puţin deocamdată, după cum a remarcat managerul spitalului, Oros Alexandru.

„Noi am avut de la începutul anului şi până acum patru muşcături pe care le-am tratat la noi. Acum nu mai avem pe stoc ser antiviperin, dar e o chestiune de câteva ore până o rezolvăm. Am cerut 20 de doze şi o să le primim. Oricum, patru muşcături de viperă în şase luni de zile eu zic că e puţin, vom vedea ce va fi”, a subliniat managerul Alexandru Oros.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, potrivit declaraţiilor făcute de către directorul medical Vasile Pop, există acum două doze de vaccin antiviperin. Acesta a arătat că spitalul nici nu are nevoie de mai multe doze, astfel că nu sunt probleme.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și