La presiunea cetățenilor, prezenți în număr mare la fața locului, la ședința în care Consiliul Local Șomcuta Mare trebuia să aprobe dezmembrarea a 3 hectare de teren dintr-o pășune comunală, pe Calea Mireșului, aleșii locali au decis să respingă proiectul.

În aceste condiții, pentru a evita o decizie definitivă , edilul Gheorghe Buda l-a retras de pe ordinea de zi, cu atât mai mult cu cât unii consilieri și-au cerut scuze public cetățenilor prezenți, promițând că nu vor vota niciodată vreun proiect prin care să se realizeze depozitul de deșeuri pe teritoriul orașului.

Reprezentanții Drusal continuă să utilizeze depozitul de la Satu Nou de Jos, fără autorizație de mediu, în baza unei decizii ilegale a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Problema este că această decizie expiră în 15 martie, moment de la care trebuie găsită o altă soluție pentru deșeurile din sudul județului.

La ora actuală, din cauza strategiei lipsite de transparență și legalitate cu care au acționat administrațiile județene și ale orașului Șomcuta Mare, amplasamentul stabilit pe Calea Mireșului, pare o soluție eșuată, majoritatea aleșilor locali trecând de partea cetățenilor.

Situația dezastruasă în care se află acum județul Maramureș este cauzată de eșecul proiectului de constituire a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, cauzat de infracțiuni penale nesancționate de instituțiile răspunzătoare, deși s-au cheltuit peste 100 de milioane de euro din banii UE, ai României și ai Maramureșului.

Cu toate acestea, sunt și două părți favorabile pentru ce s-a întâmplat astăzi la Șomcuta Mare:

- Șomcutenii și-au asumat ferm rolul de cetățeni și au luat atitudine împotriva derapajului de la legalitate și moralitate al celor pe care i-au ales să-i reprezinte;

- Reprezentanții locali din Șomcuta Mare au început să respecte legea, respectiv să facă ședințele pe comisii, esențiale înaintea supunerii la vot a unui proiect de hotărâre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și