Președintele CNCD a reamintit de un studiu de anul trecut făcut de IRES care arăta că la nivelul României, la întrebarea câtă încredere sau neîncredere aveți în migranți, 68 la sută din respondenți au spus că au foarte multă neîncredere în migranți și peste 50 la sută i-ar opri la graniță.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație. Ca atare, poate că sursa fricilor de la Ditrău - și nu numai - are și această explicație, și acest izvor poate să constituie: comunicarea globală din zona media pe zona de anti-migrație”, a arătat Csaba Asztalos. „Am văzut discursul, am văzut poziția oamenilor din Ditrău și seamănă leit cu discursul anti-migrație din statele din vestul Uniunii Europene: vrem să ne păstrăm cultura, religia, nu avem nevoie de ei, deși unul dintre lucrători, cu forme legale, este de religie romano-catolică, dominantă în comună ”, spune președintele CNCD.

„Acest subiect a fost subiect de campanie nu doar în Europa, vedem în Statele Unite, la Donald Trump, și eu așa explic aceste frici și desigur trebuie să lucrăm să le demontăm. De altfel, trebuie să spunem foarte clar: incitarea la ură atrage răspunderea juridică, care rămâne de analizat, dar este un subiect față de care trebuie să luăm atitudine”, a mai spus Csaba Asztalos, care a remarcat, pe de altă parte, într-o notă pozitivă, reacția Bisericii Romano-Catolice, care pe pagina sa de internet a publicat un articol care demontează aceste frici.

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Puskás Elemér, primarul comunei Ditrău, a declarat la Digi24 că va organiza o dezbatere cu localnicii nemulțumiți, sâmbătă, pentru a răspunde îngrijorărilor oamenilor și va încerca să joace rolul de mediator în acest scandal. „Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”, a spus primarul.

Ulterior, tot la Digi24, primarul Puskás Elemér a declarat că cei doi migranți ar fi, de fapt, victime colaterale într-un scandal mai vechi între patronul brutăriei și mai mulți localnici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și