Cu siguranta se gandeste la sanatatea ta. Cum asa? Ei bine, dupa ani si ani de studii clinice, specialistii au ajuns la concluzia ca exista o legatura puternica intre sanatatea fizica si culoarea naturala a parului mai precis, in ceea ce priveste sansele de a suferi de o boala sau alta.

Ce ne spune deci culoarea naturala a parului despre sanatatea fizica?

Roscatele

Sensibilitate la durere – inainte de a te aseza in scaunul dentistului, ar fi bine sa bei un ibuprofen si neaparat sa-l atentionezi despre sensibilitatea ta. Roscatele sunt in mare parte rezistente la anesteticele folosite in stomatologie, durerea resimtita putand degenera intr-o frica extrema de dentist care nu le va ajuta in final decat sa amane la nesfarsit interventiile asupra dintilor.

Acest lucru se datoreaza unei disfunctionalitati la nivelul receptorilor melanocortin-1, responsabili de culoarea parului, insasi culoarea roscata fiind o mutatie genetica.

Risc mai mare pentru parkinson. Potrivit unui studiu incheiat in 2009 la facultatea medicala de la Harvard, roscatele au cu pana la 50% mai mari sanse de a dezvolta boala parkinson. Acest lucru este posibil deoarece gena mutata care da culoarea rosiatica se afla in imediata vecinatate a genei responsabile de aceasta boala. Explicatia? Simpla vecinatate a unei gene mutate poate fi deajuns pentru a o afecta si pe cealalta si a declansa boala.

Anxietatea. Persoanele care au parul rosiatic vor fi mai afectate decat celelalte atunci cand intervine stresul puternic. Acest lucru se intampla deoarece factorii genetici responsabili de controlul productiei de melanina sunt de asemenea cei care controleaza si felul in care organismul raspunde la factorii de stres.

Blondele

Probleme cu ochii. Daca aveti suvitele blonde, cumparati-va ochelari de soare cu factor ridicat de protectie impotriav razelor ultraviolete. Paziti-va cat mai bine ochii pentru ca aveti toate sansele sa dezvoltati boli degenerative care spre finalul vietii, la batranete, sa se incheie cu orbirea.

Sanse sporite de cancer de piele. Blondele produc melanina in cantitati extrem de mici, fiind astfel foarte putin protejate impotriva arsurilor solare si in timp, a cancerului de piele. Protejati-va asadar cu creme antisolare, chiar si atunci cand afara e innorat. Paza buna, trece oricum primejdia rea.

Brunetele

Dependenta de nicotina. Potrivit unui studiu realizat in 2009 la universitatea de stat din Pennsylvania, brunetele sunt mult mai susceptibile la dependenta de nicotina decat persoanele cu parul blond. Melanina responsabila de culoarea mai intunecata, incetineste ritmul de metabolizare al nicotinei, aceasta ramanand pentru o perioada mai lunga in organism. Prin urmare, sansele ca brunetele sa devina dependente de tigari sunt mult mai mari.


Risc marit pentru limfom. Multe studii au facut legatura intre brunete si sansele scazute ale acestora pentru a dezvolta o serie de afectiuni precum melanoma sau endometrioza. Cu toate acestea, brunetele au sanse mai mari de a dezvolta alte afectiuni dintre care cea mai grava este limfomul non-Hodgkin care de asemenea este un tip de cancer.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet