În ultimii ani, culturile de afin din judeţ s-au dublat. Din totalul recoltei însă, doar 20% este destinată pieţei din România, restul fructelor luând calea străinătăţii.

„Afinul de cultură şi cultura de arbuşti de coacăze s-au cam dublat în ultimul timp, în judeţ. La aceste fructe de pădure există o piaţă de desfacere sigură. De obicei, afinele ajung în străinătate, în Ungaria, până în Chile. Este şi piaţă internă, dar 80% din fructele recoltate iau drumul exportului. Sunt firme din Ungaria, din Austria care vin încă din primăvară şi negociază cu fermierii care au suprafeţe mai mari”, a declarat Valer Vele, directorul Direcţiei Fitosanitare Maramureş.

Afine în zone cu defrişări masive

Cultura de fructe de pădure se anunţă una bogată anul acesta, inclusiv în cazul fructelor de cultură şi al celor sălbatice. Condiţiile climatice cu ploi abundente sunt prielnice, în special afinilor. „Acum apar fructele de pădure: zmeura, afinul, mura. Acestor culturi le-a mers bine anul acesta, datorită umidităţii. Afinele au avut un climat deosebit, răcoros, cu ploi multe. Afinul nu este pretenţios şi umiditatea nu este o problemă, doar să nu băltească apa. Afinele se întâlnesc în porţiunile înalte şi în zona în care au fost defrişări mai masive.

Dar apare şi afinul de cultură, peste o săptămână-două. La afin sunt producţii foarte bune, ca niciodată. Aşa se preconizează anul acesta. La afinul de cultură vorbim de o cultură ameliorată, fructele sunt mult mai mari; ele sunt selectate din punct de vedere gustativ şi substanţe minerale şi sunt mult mai productive decât cele de pădure. Şi talia plantei diferă: în cazul celei de cultură apare până la un metru şi jumătate, sub formă de tufă, pe când afinul sălbatic este cam la 10-15 cm. Se simte diferenţa şi la partea gustativă, cu toate că afinele sălbatice au o aromă mai intensă faţă de cele de cultură”, a concluzionat Valer Vele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet