UPDATE: Cursul oficial BNR anunţat la ora 13.00 este 4.4684 lei pentru un euro. Moneda naţională a continuat să se deprecieze în prima parte a zilei, ca urmare a deciziei preşedintelui Băsescu să nu aprobe memorandul cu FMI, astfel că BNR a publicat un curs de referinţă în creştere, la 4,4684 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate.

Totodată, cursul de schimb leu/dolar american a crescut cu 1,91 bani, la 3,2936 lei/dolar. Leul s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă urcând la 3,6352 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Cursul a urcat până la un maxim de 4,4780 lei/euro pe piaţa interbancară, pe rulaje în creştere, potrivit dealerilor, care spun că jucătorii mizează pe termen scurt pe deprecierea leului, ca urmare a suspendării acordului cu FMI.

Analiştii ING Bank menţioneazã într-un raport prezentat marţi dimineaţă că se aşteaptă "la consecinţe limitate şi în cazul unei (mai puţin iminente) ruperi a înţelegerii cu organismele financiare internaţionale, dat fiind faptul că actualul acord este de tip preventiv şi probabil că investitorii ar putea avea încredere că autorităţile din România au învăţat până acum lecţia disciplinei fiscale".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și