"Creșterea economică înregistrată în acest an este una sustenabilă, pentru că este bazată atât pe consum, cât și pe investiții. Spre deosebire de anii trecuți, creșterea economică în acest an este fructul contribuției tuturor sectoarelor economiei, cu ponderea diferită, cu pondere mai mare pentru consum, dar practic toate sectoarele economiei contribuie la această creștere economică. (...) Avem o creștere economică bună, dar nu cred că acesta este un motiv triumfalist. Cred că mai important decât creșterea pe care o înregistrăm în acest an este să putem demonstra că ne-am înscris pe un trend ascendent, pe o soluție pozitivă a creșterii economice în timp. Astfel, în semestrul întâi al anului 2016 creșterea economică a fost de 5,2%. Creșterea estimată pe acest an, ținând cont de rezultatele pe primul trimestru, cu luarea în considerare a incertitudinilor externe, este de 4,8% față de prognoza inițială pe care am construit și bugetul — 4,2%. În al doilea trimestru al acestui an PIB-ul real a crescut chiar cu 6% comparativ cu același trimestru al anului trecut", a spus Dacian Cioloş la tribuna Parlamentului, potrivit news.ro.

Potrivit premierului, în primul semestru al anului creşterea economică a fost de 5,2% din PIB, iar creşterea estimată pentru întregul an 2016, ţinând cont de rezultatele primului trimestru şi "cu luarea în considerare a incertitudinilor externe", este de 4,8%, faţă de numai 4,2% prognoza iniţială, pe care s-a construit bugetul.

În al doilea trimestru, PIB real a crescut cu 6% faţă de anul trecut, a mai spus Cioloş.

"Este o creştere economică sustenabilă, dar pentru ca aceasta să rămână sustenabilă are nevoie în continuare de reforme structurale şi avem nevoie să încurajăm investiţiile", a precizat el.

Cioloş a mai spus că această creştere economică este sustenabilă şi pentru că se bazează atât pe consum, cât şi pe investiţii. "Spre deosebire de anii trecuţi, este fructul contribuţiei tuturor sectoarelor economiei", a spus el.

"Nu intenţionăm să creştem nicio taxă, niciun impozit. Dimpotrivă"

Premierul Dacian Cioloş a mai spus că Guvernul nu intenţionează, până la sfârşitul acestui mandat, să majoreze nicio taxă şi niciun impozit.

"Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nicio taxa, să creştem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizaţie, aşa cum s-a spus. Dimpotrivă', a spus Cioloş în Parlament.

El a mai spus că Executivul a redus TVA-ul la 9% pentru lucrările agricole şi inputurile consumate în agricultură.

'Şi tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales a micilor producători persoane fizice şi persoane autorizate, intenţionăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul Fiscal prin care să propunem un regim TVA special pentru micii agricultori, persoanele fizice sau persoane fizice autorizate, în sensul ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocraţie şi documentaţie privind înregistrarea TVA-ului', a adăugat premierul.

Recent, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş în care îi cerea să prezinte "de urgenţă" în faţa camerelor reunite ale Parlamentului un raport privind situaţia economică reală a ţării, inclusiv nivelul de colectare a taxelor, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul comercial şi creşterea economică estimată care stă la baza execuţiei bugetare.

Întrebat despre scrisoarea lui Liviu Dragnea, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a spus că iniţiativa preşedintelui PSD "este foarte bună", pentru că va da posibilitatea premierului Dacian Cioloş să meargă în Parlament şi să arate că datele economice sunt foarte bune, respectiv creşterea economică şi încasările, care sunt peste program.

"Va da posibilitatea premierului Dacian Cioloş să meargă în Parlament şi să arate că datele economice din acest an sunt foarte bune. E vorba de o creştere economică de 6% în trimestrul doi, sunt încasări peste program, dar detaliile le va spune premierul Dacian Cioloş în Parlament", a declarat Iolu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că prezenţa premierului în Parlament va fi şi o bună ocazie pentru a atrage atenţia asupra iniţiativelor parlamentarilor care pun presiune pe buget.

"E şi o bună oportunitate de a atrage atenţia în Parlament asupra iniţiativelor legislative care pun presiune pe buget şi, pe cale de consecinţă, pe deficitul aprobat tot de Parlament", e explicat el.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că se bucură de prezenţa premierului Dacian Cioloş, luni, în plenul Parlamentului, precizând că acesta trebuie să pună punctul pe "i" şi să spună "Oameni buni, asta e dimensiunea, de aici încolo, tot ce faceţi voi dezechilibrează bugetul României şi terminaţi cu tot ce înseamnă pensii speciale".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și