„Când eram mic, îmi plăcea radioul. Radioul e mai mișto. Are un alt farmec decât televiziunea. Îmi amintesc de Mircea Albulescu, stăteam și povesteam uneori despre radio. Avea o chestie absolut fabuloasă Albulescu. A făcut teatrul radiofonic în România, el a construit teatrul radiofonic, cu toate vocile. Și zicea: Băi puștiule, la radio e mai complicat, că la radio tu trebuie să pui decorul în mintea ascultătorului”. Adică eu la radio trebuie să explic: "Iată aici, o fată blondă cu ochii albaștri, se uită la mine, nu înțelege nimic, e termopan, nu știe ce să...". Eu trebuie să explic asta, pe când la televizor faci doar atât: o arăți. Radio e mai greu de făcut. Eu vorbesc de radioul care se mai face prin Anglia, prin America. La noi, radioul e doar tonomat, muzică, muzică, muzică. Eu vorbesc de radioul la care se mai vorbește. Mie îmi plăcea radio. Și eu mă întreb uneori de ce m-am apucat de televiziune.”

Ce i-a spus Iosif Sava într-un lift

Când vorbim despre televiziune și depre noile generații de tineri care vor să ajungă prezentatori, cumva, discuția alunecă spre trecut. Și spre modele. Spre unul în particular: Iosif Sava, legendara figură a TVR-ului, realizatorul Seratelor muzicale, emisiuni în fața cărora câteva generații și-au educat gusturile pentru muzică, literatură și politică. Iosif Sava, un nume aproape strâin tinerilor din ziua de azi.

“Eu l-am văzut ultima dată pe Sava în TVR, urcam la etajul 11 și el se oprea pe undeva pe la 7. Eu mă duceam pentru Festivalul Mamaia. Îmi amintesc perfect. Și-am mers, am mers. Am zis "Bună ziua, maestre! Bună ziua!" Și-ntr-un final, mi-a zis: "Domnule!" El vorbea cu domnule, eu eram un puțoi la vremea aia. "Domnu` Negru, într-un final, veți vedea, nu chiloțăreala va învinge". Și pleacă. Eu prezentam festivalul de la Mamaia, Andre: "Lasă-mă papa, la mare!". Era perioada în care se construiau prezentatori de televiziune în România.

TVR-ul l-a dat afară! Ați auzit de Paul Grigoriu? A avut o chestie genială apropo de Sava. Iosif Sava a fost dat afară de TVR. Dat afară. PRO TV-ul l-a recuperat și l-a dus la Acasă TV. "Lista lui Sava". Dar Sârbu l-a recuperat dintr-o chestiune de ștaif. Era o emisiune făcută la Ateneu. Și în dimineața aia, Paul Grigoriu a spus la radio: "Iosif Sava nu a plecat Acasă, Iosif Sava a plecat de Acasă!". Genial. Are un bust pe acolo, pe lângă Sala Palatului, unde e și o piațetă care îi poartă numele".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și